Nieuws Actueel

Arts: euthanasie is geen recht

Van onze redactie 6 januari 2015

Dat stelt artsenkoepel KNMG na een enquête onder 450 huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde.

Patiënten zouden steeds vaker denken dat ze recht op euthanasie hebben en artsen ervaren een verzoek dan als een eis waarbij ze amper of geen ruimte meer voelen voor een eigen afweging.

Niet verplicht KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag benadrukt dat een arts niet verplicht is euthanasie uit te voeren. Hij is niet verbaasd over de druk die artsen melden. Er wordt immers steeds vaker een beroep op hen gedaan. Bovendien zijn er 'nieuwe' dilemma's, zoals psychiatrische patiënten die niet verder willen, mensen met dementie en levensmoeheid. "In de maatschappelijke en politieke discussie wordt vaak vanuit de patiënt gedacht: die moet over zijn eigen einde kunnen beslissen. En dat is ook goed. Maar de positie van de arts wordt vaak vergeten."

Artsen vinden euthanasie ingrijpend, omdat het strafbaar is indien onjuist uitgevoerd. Bijna de helft zegt er wakker van te liggen. Toch vinden verreweg de meeste artsen dat het erbij hoort, maar dat een patiënt het niet kan afdwingen door een wilsverklaring op tafel te leggen.

Spagaat Artsen geven ook aan het omgaan met de familie lastig te vinden. Van der Gaag spreekt van een 'spagaat'. Zo vinden naasten het vaak moeilijk hun geliefde te zien lijden, terwijl de patiënt daar zelf wél mee om kan gaan. De KNMG vindt dat artsen en patiënten zo vroeg mogelijk in gesprek moeten gaan over het levenseinde. Patiëntenfederatie NPCF vindt dat ook, maar bestrijdt dat mensen geen recht hebben op euthanasie. Voorzitter Wilna Wind: "Een arts mag weigeren, maar moet wél doorverwijzen."

Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wijt de druk aan onvoldoende ervaring bij artsen. "Daarom zijn er nu bij de Levenseindekliniek verpleegkundigen en artsen die kunnen bijstaan in het proces." Verder wijst ze op de optie 'zelf doen'. "Dat belast de arts niet. Maar dan moeten we wel zorgen dat mensen de dodelijke middelen niet illegaal via internet moeten aanschaffen."