Nieuws Actueel

As 10 jaar lang 'illegaal' gestrooid in Berkelland

Van onze redactie 2 december 2014

„We werden er attent op toen de st. Paulus Parochie een vergunning aanvroeg voor het inrichten en gebruiken van een strooiveldje”, zegt Peter Busschers van de gemeente.

Strooiveldjes„Zij wisten niet precies hoe het zat en wilden zekerheid. Daarop hebben wij het bekeken.” Uitkomst? De gemeente is sinds een jaar of 10 verplicht om voor strooiveldjes vergunningen te verlenen: op grond van artikel 66b van de wet op lijkbezorging moet het college toestemming verlenen om op een terrein van een begraafplaats as te verstrooien. En dat is voor de 19 begraafplaatsen in Berkelland in die tijd niet gedaan. „Onbekendheid met de materie”, noemt Busschers het.

Metalen Het is volgens Busschers niet zo dat hierdoor milieuregels zijn overschreden. Het aantal verstrooiingen per hectare per jaar is van belang. Zijn dit er meer dan negentig, dan kunnen de kringloopprocessen overbelast worden door as en zware metalen. Volgens Busschers blijven de strooiveldjes in Berkelland daar onder.

Om ‘illegaliteit’ te voorkomen, heeft het college besloten alle begraafplaatsen toestemming te verlenen voor het strooien op bestaande of aan te leggen strooiveldjes.