Nieuws Actueel

Asbest-beunhaas heeft het nakijken

Rik Nizet 2 juli 2014

De jacht op malafide asbestsaneerders werpt zijn vruchten af. In 2013 zijn 433 asbest-beunhazen aangepakt, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dat heeft de Inspectie SZW woensdag gemeld.

De inspectie legde voor 1,9 miljoen euro aan boetes op, zowel voor malafide saneringen als voor niet correct uitgevoerde saneringen door bedrijven die wel gecertificeerd zijn. Het aantal keren dat er een boete werd opgelegd of dat het werk moest worden stilgelegd, is gestegen. In 2011 gebeurde dit in een kwart van de gevallen, in 2013 was het opgelopen naar ruim de helft.

AsbestVolgens de inspectie wordt er steeds vaker asbest verwijderd. In 2013 werden bijna 60.000 asbestsaneringen aangemeld, tegen ruim 31.000 in 2008. Opdrachtgevers maken daarbij in toenemende mate gebruik van gecertificeerde asbestsaneerders, wat door de inspectie wordt gezien als een positieve ontwikkeling.

Bij het opsporen van misstanden in de asbestverwijdering werkt de Inspectie SZW onder meer samen met bouw- en woningtoezicht van gemeenten en milieuteams van de politie.