Nieuws Actueel

Asbest op meer oud-marineschepen aangetroffen

Van onze redactie 8 april 2015

Image 4846311

Op 3 van de 4 onderzochte schepen is asbest gevonden, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag aan de Kamer. Het gaat om de Schorpioen en de Crijnssen, die in bruikleen zijn bij het Marinemuseum in Den Helder. Het derde schip is de Mercuur die in Scheveningen is afgemeerd.

Volgens de GGD zijn de gezondheidsrisico's voor het publiek ,,verwaarloosbaar''. Maar voor medewerkers is ,,de verhoging van het risico afhankelijk van de duur en de werkzaamheden die zijn verricht''. Dit wordt per individueel geval nader onderzocht.

Werkzaamheden In het voormalige torpedohulpschip Mercuur is asbest aangetroffen op meerdere kleefmonsters (op materiaal) en in 2 luchtmonsters. Op de Schorpioen en de Crijnssen is alleen asbest op kleefmonsters gevonden.

De Schorpioen is al gesaneerd en inmiddels weer open voor publiek. Bij de Crijnssen zijn de werkzaamheden nog gaande, maar ook dit schip kan weer opengesteld worden als een saneringsbedrijf daarvoor het groene licht geeft. Bij de Mercuur is dat nog niet zeker. Over het toekomstig gebruik moet nog worden besloten, aldus Hennis.