Nieuws Actueel

ASMI en Besi onderaan in lagere AEX na verkoopadviezen

ASMI en Besi behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De twee chipbedrijven kampten met verkoopadviezen van de Britse bank Barclays. Ook Unilever ging omlaag. Het levensmiddelenconcern werd door Bernstein op de verkooplijst gezet.

ANP 17 januari 2023

ANP170123074 1

Beleggers verwerkten daarnaast een reeks van macro-economische cijfers uit China. Volgens het Chinese statistiekbureau groeide de economie afgelopen jaar met 3 procent. Dat was meer dan verwacht. De op een na grootste economie ter wereld liet daarmee wel de traagste groei in decennia zien. Ook lag de groei ver onder de doelstelling van 5,5 procent van de Chinese overheid. Dat kwam doordat het strikte zerocovidbeleid het grootste deel van het jaar nog van kracht was in China.

China begon begin vorige maand met het opheffen van de strenge coronamaatregelen na protesten in het land tegen het beleid. Dat had een effect op de winkelverkopen in december, die minder sterk daalden dan gevreesd. Ook de industriële productie nam in december sterker dan verwacht toe.

Zakenbanken

Op de aandelenmarkten wordt verder uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley. Afgelopen vrijdag werd het cijferseizoen in de Verenigde Staten al afgetrapt met de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup, die goed werden ontvangen. Dinsdag wordt ook de beurshandel op Wall Street hervat na een lang weekeinde. De Amerikaanse beurzen waren maandag gesloten vanwege Martin Luther King Day.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 745,63 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 998,23 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent, Londen daalde 0,1 procent en Parijs bleef vlak.

ASMI

ASMI en Besi verloren rond de 2 procent en Unilever daalde dik 1 procent. Philips deed het nog slechter met een min van meer dan 3 procent. Maandag was het zorgtechnologieconcern nog de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond bovenaan met een plus van 0,9 procent.

In Londen zakte Ocado ruim 7 procent na tegenvallende omzetcijfers over het vierde kwartaal. De Britse onlinesupermarkt handhaafde wel zijn verwachtingen voor heel 2022, maar waarschuwde wel voor een winstdaling in de eerste helft van het boekjaar 2023.

De euro was 1,0835 dollar waard, tegen 1,0822 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 79,32 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 84,68 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws