Nieuws Actueel

ASML en Fugro vallen uit de toon in AEX

Van onze redactie 24 november 2014

Anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index vlak op 423,56 punten en daalde de MidKap een fractie tot 623,14 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,6 en 0,7 procent vooruit. De beurs in Londen stond 0,1 procent in de min.

In Amsterdam vielen chipmachinefabrikant ASML en dienstverlener aan de olie- en gassector Fugro uit de toon met verliezen van respectievelijk 2,8 en 4,7 procent. ASML gaf aan dat de omzet in de jaren tot 2020 nagenoeg zal verdubbelen ten opzichte van 2013 en dat de winst per aandeel zal verdrievoudigen. Analisten waren niet onder de indruk. Voor het koersverlies van Fugro, dat vorige week al ruim 5 procent inleverde, was geen direct aanwijsbare reden.

SBM Offshore

SBM Offshore zakte 1,4 procent. Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming.

Mota-Engil Africa, de Afrikaanse divisie van het Portugese bouwbedrijf Mota Engil, kreeg maandag een notering op de Amsterdamse beurs. Het aandeel noteerde op 11,38 euro, tegen een introductiekoers van 11,50 euro.

Aegon (plus 1,1 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in de hoofdindex. De verzekeraar deed zijn belang in La Mondiale Participations voor een hogere prijs van de hand dan analisten hadden verwacht.

Friends Life Group

Het Britse verzekeringsbedrijf Friends Life Group klom ruim 4,5 procent. Branchegenoot Aviva (min 5,5 procent) wil het bedrijf overnemen. Als de transactie slaagt, is het de grootste overname in de Britse verzekeringssector van de afgelopen vijftien jaar.

De euro was 1,2425 dollar waard, bijna evenveel als op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 76,11 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 79,99 dollar per vat.