Nieuws Actueel

ASML en OR voor de rechter over cao-conflict

Van onze redactie 11 november 2014

Op 16 december buigt de rechter zich over een conflict over het salaris voor het personeel van ASML dat in de salarisschalen 10 en 11 en hoger zit en dus meer dan 90.000 euro verdient. ASML wil niet meer, zoals bij eerdere cao-verhogingen, deze ook voor deze groepen van toepassing verklaren.

De directie van ASML heeft voorheen de cao-verhogingen ook voor het hoger personeel toegepast. Nu stopt het daarmee, met als argument dat de cao alleen geldt voor personeel met salarissen tot 90.000 euro.

'We blijven in gesprek met de OR' "Dus we passen de cao Metalektro correct toe", zegt een woordvoerder van ASML. "Eigenlijk moet de OR niet bij ons zijn, maar bij de werkgeversvereniging die de cao in overleg met de bonden vaststelt. We willen deze zaak natuurlijk liefst zonder rechtszaak oplossen, dus we blijven hierover in gesprek met de OR."

Bestuurder Suat Koetloe van vakbond De Unie begrijpt ASML niet. "Ik zie geen enkele reden voor ASML dit niet te doen. Eerder hebben ze de cao-verhoging wel algemeen toegepast en het gaat nog steeds heel goed met ASML. Wij vinden dat er geen onderscheid gemaakt moet worden. Het is ook niet slim om nu ruzie te maken, terwijl hoger personeel juist het hardst nodig is."