Nieuws Actueel

ASML helpt AEX vooruit

Rik Nizet 22 januari 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van ASML goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,6 procent hoger op 407,61 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 646,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

ASML won 4,6 procent en voerde daarmee de stijgers aan in de AEX. De chipmachinemaker boekte in het vierde kwartaal een recordomzet van 1,85 miljard euro. De nettowinst was met 481 miljoen euro ruim 60 procent hoger dan een jaar eerder. Ook blijft ASML optimistisch over de komende maanden. ,,Het zijn prima cijfers, de zorgen die er in de markt waren geslopen over ASML waren voor niets'', concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

DSMSpeciaalchemiebedrijf DSM zette de daling voort en stond met een min van ruim 1 procent onderaan in de AEX. Het aandeel verloor woensdag al meer dan 10 procent aan waarde na teleurstellende jaarcijfers.

Bij de kleinere bedrijven leverde Beter Bed 4 procent in. De beddenverkoper hield ook vorig kwartaal onverminderd last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen. De omzet zakte in het vierde kwartaal met 10 procent. Het bedrijf kondigde tevens aan dit jaar de filialen van zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux te sluiten.

ABBIn Zürich zakte ABB 3,8 procent. Het Zweeds-Zwitserse energie- en automatiseringsbedrijf waarschuwde dat de winst in het vierde kwartaal gedrukt zal worden door reorganisatiekosten en kosten verbonden aan energieprojecten in de Noordzee.

BHP Billiton klom in Londen 0,8 procent. 's Werelds grootste mijnbouwbedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2013 de productie van ijzererts met 16 procent verhoogd tot 48,9 miljoen ton. Daarmee lag de productie van de grondstof voor staal wel iets lager dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,3539 dollar waard, tegen 1,3558 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 95,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 107,26 dollar per vat.