Nieuws Actueel

ASML koploper op Beursplein 5

Van onze redactie 21 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 440,30 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 653,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,3 procent. Londen ging 0,4 procent omhoog.

ASML ging aan kop in de AEX met een plus van 4 procent. De chipmachinefabrikant boekte vorig jaar een recordomzet en zag de nettowinst met bijna 18 procent toenemen. ASML liet tevens weten de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij in de Amsterdamse hoofdindex met een min van 1,3 procent. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van ruim 3 procent. Hekkensluiter was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van meer dan 1 procent.

In Parijs behoorde Alstom tot de sterkste stijgers met een plus van 3,9 procent. Beleggers waren tevreden over de omzetgroei die het Franse industrieconcern in het afgelopen kwartaal liet zien. De Franse hotelgroep Accor kreeg er ruim 1 procent bij nadat het bedrijf voorspelde dat de winst in het afgelopen jaar hoger zal uitvallen dan voorzien.

SABMiller

SABMiller won 0,9 procent in Londen. De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder bier verkocht dan een jaar eerder. De daling is volgens het moederbedrijf van Grolsch vooral te wijten aan een lagere vraag naar bier in China.

De euro bleef woensdagochtend onveranderd op 1,1561 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 47,01 dollar. Brentolie steeg ook meer dan 1 procent in prijs, tot 48,53 dollar per vat.