Nieuws Actueel

ASML straalt op Damrak

Van onze redactie 22 april 2015

Image 4873338

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 507,37 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 782,80 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit.

ASML was koploper in de AEX met een winst van 8 procent. De chipmachinefabrikant heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst getekend voor de levering van minstens vijftien EUV-machines. De betreffende machines hebben een catalogusprijs van circa 100 miljoen euro per stuk.

Vopak

Tankopslag Vopak stond onderaan de hoofdindex met een verlies van ruim 3 procent, na een teleurstellende prestatie in Azië. Heineken volgde met een min van 0,7 procent. De bierbrouwer groeide volgens Rabobank in het eerste kwartaal sterker dan verwacht. Beleggers grepen de resultaten echter aan om wat winst te nemen. Informatieleverancier Reed Elsevier, die vasthield aan zijn verwachtingen voor heel 2015, klom 0,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Telegraaf Media Groep (TMG) bijna 4 procent. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio wist het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal te stabiliseren. Door de verdere terugloop van de advertentieverkoop nam de omzet wel verder af.

Roche

In Zürich klom Roche 2,7 procent. De Zwitserse farmaceut voerde zijn omzet in het eerste kwartaal op en verwacht dat die groei de komende tijd doorzet. Volvo dikte meer dan 13 procent aan in Stockholm. De Zweedse vrachtwagen- en machinefabrikant heeft de winst afgelopen kwartaal bijna verviervoudigd. Volvo profiteerde onder meer van gunstige wisselkoersontwikkelingen.

De euro noteerde op 1,0752 dollar, tegen 1,0766 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent in prijs tot 56,04 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 61,65 dollar per vat.