Nieuws Actueel

Aspergerobot van Demcon vervangt werk van tien personen: ‘Zo kunnen de Polen wel thuisblijven’

Van onze redactie 18 juni 2015

Asperge thinkstock

Tot op heden is het aspergesteken grotendeels handwerk. De arbeiders moeten ongeveer elke twee dagen de rijen langs om te kijken of de asperges klaar zijn om gestoken te worden. Vrijdag wordt in Brabant een demonstratie gegeven met het in Enschede gebouwde prototype.

TechForFuture-projectDemcon heeft de asperge-oogstrobot ontwikkeld in het Twentse TechForFuture-project, in samenwerking met hogeschool Saxion en voortbordurend op een vinding van de Brabantse ondernemer Ad Vermeer. Die had een methode bedacht om met behulp van een grondradar te meten wanneer asperges hun kop boven het zand willen uitsteken en dus rijp zijn voor de oogst.

SaxionDemcon tekende voor de mechanica en elektronica van de machine en Saxion heeft een systeem ontwikkeld om het steekmechanisme naar de juiste plek te leiden. Die steekunit moet de asperge ondergronds lossteken en uit het bed halen. De robot wordt achter een tractor gehangen die meerdere rijen tegelijk kan bestrijken. De tractor kan continu doorrijden en toch onderweg asperges steken, doordat een bak ‘even’ blijft stilstaan en vervolgens weer naar voren schiet.

AutomatiseringVolgens de bedenker Ad Vermeer kan de machine een hectare per uur bestrijken en daarmee het werk van tien personen vervangen. „Ik heb uitgerekend dat mijn systeem 60.000 minder handarbeiders vergt als het wereldwijd wordt toegepast. Dus ja, dan kunnen de Polen wel thuisblijven. Daar komt bij dat het voor telers steeds moeilijker wordt om die werknemers te vinden; ze moeten ze van steeds verder uit Oost-Europa weghalen.”

De machine gaat om en nabij de half miljoen euro kosten. Vermeer verwacht er met zijn bedrijf Cerescon jaarlijks 30 miljoen omzet mee te halen. Waar de productie gaat plaatsvinden is nog niet beslist, maar Demcon-directeur Dennis Schipper zegt dat zijn bedrijf daar wel voor in de markt is.