Nieuws Actueel

Asperges per drone naar sterrenrestaurant De Zwaan

Caroline Spilt 27 maart 2015

Zwaan drone ettenleur peijnenburg asperge groot

"Het is geen 1 april grap", benadrukt Roland Peijnenburg, eigenaar van sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur. Met een drone laat hij woensdag de eerste asperges van het jaar naar zijn restaurant brengen. Peijnenburg, vanuit een skihut in Frankrijk, is enthousiast: "De asperges landen bij m'n achterdeur. Daar sta ik met de burgemeester en de chef-kok te wachten en dan gaan ze - pats - in de pan."UPDATE: Aspergedrone stort neerHet kan toch ook gewoon met de auto?

"De asperge is de voorloper van het voorjaar. De eerste frisse groene producten van de koude grond. Lekker van buiten, weet je wel. Het is een omslagpunt in het jaar. De eerste asperge, die moet worden gevierd. Het liefst op een creatieve manier. We hebben een keer met de burgermeester met een luchtballon boven de markt van Etten-Leur gehangen. De boer gaf de asperges aan de burgemeester, de burgemeester aan mij, en ik gooide ze - hop - overboord. Beneden werden ze opgevangen in het schort van de kok. Dat zijn gave ideeën. We proberen het altijd op een maffe manier te doen. Vorig jaar hadden we een asperge-estafette."

"En ja, de media-aandacht is deel van de lol. [lacht] We proberen elke keer naar de actualiteit te kijken. Dit jaar had je de drones boven Parijs en de drone van Lubach. De drone is hot. Je Zalando-schoenen worden straks met een drone bij je thuis bezorgd. 1 april landen ze letterlijk bij mijn achterdeur. Daar staan de burgemeester en de kok te wachten en dan gaan ze - pats - in de pan, en eten we ze lekker met z'n drieën op."

Weet je zeker dat dit geen 1 april-grap is? Zo'n kratje asperges vervoeren is toch praktisch onhaalbaar?

"We hebben een accu van 15 minuten. We hebben uitgerekend dat we twaalf minuten moeten vliegen. Vanuit de gemeente zijn er allerlei regels: je mag niet dit, je mag niet dat, je mag niet over mensen vliegen, niet over bruggen, gebouwen, overheidsgebouwen. Bij de gemeente hebben we een hele route ingeleverd. Geen grap."

Drie minuten speling. Je moet geen tegenwind hebben.

"Dat wordt zeker spannend. We hebben een reserve-accu voor het geval dat. Dan landen we op een kruispunt. Ergens. Dat is het plan. Een plan B hebben we niet. Als het regent, gaat 't niet door. Dan gaan we keihard rennen."

Wat is het geheim van een goede bereiding?

"Veel mensen voegen suiker toe. Dat is echt een heel slecht idee. Of ze koken de schillen mee. Niet doen. Absoluut niet doen. Dat maakt het bitter. Gewoon koken in water en zout. En vooral niet te lang. Liever beetgaar dan overcooked. Veel mensen denken dat je een Elzas erbij moet drinken, maar ik zou eerder een Sauvignon uit Nieuw-Zeeland serveren. Fris, fruitig, in plaats van teveel ingetogenheid."