Nieuws Actueel

Asperges steken voor beginners

Nog even en de asperges steken hun kopjes weer massaal uit de zandruggen. Klaar om gestoken te worden. Een gevoelig werkje, zo ervaarde de verslaggever van de Twentsche Courant Tubantia.

Bert Hellegers | Foto: Carlo ter Ellen 20 april 2016

Asperges twente carlo ter ellen

Aspergeteler Harry Lubberink (52) voert de druk behoorlijk op. "Het is zwaar, maar ook gevoelig werk. Ik zit niet te wachten op rouwdouwers die me het hele veld vernielen." Even later loop ik niet helemaal gerust met hem tussen de grondruggen. Speurend naar kopjes van asperges die het zwarte folie omhoog duwen. "Als je een 'tietje' ziet, dan kunnen we graven", zegt Lubberink.

UitvoeringDat is sneller gezegd dan gedaan. Op aanwijzing van de leermeester plant ik eerst wijs- en middelvingers diep in de grond, direct naast de asperge die zich voorzichtig toont aan de buitenwereld. "Dan kun je voelen of er ook een broertje of zusje aan zit te komen. Die laten we nog even met rust." Dat blijkt niet het geval, waarna ik het speciale mes tot aan het handvat in de grond steek. "Dat is precies 25 centimeter, de ideale afmeting. Nu het mes schuin richting de stengel en met je linkerhand aan het kopje voelen of er contact is. Ja? Steken!" Enigszins opgelucht houd ik de asperge omhoog. Een prachtexemplaar, vind ik en - gelukkig - Lubberink ook. "Goede lengte, goede dikte en mooie kleur."

OogstDe eerste asperges uit oale groond hebben wat langer op zich laten wachten, maar de teler uit Ambt Delden voorziet een prima oogst. Vaste klanten en restaurants zitten er ongeduldig op te wachten. "We hebben de afgelopen dagen veel telefoontjes gehad", zegt Lubberink, die in Twente en de Achterhoek op verschillende plekken 4,5 hectare van het 'witte goud' verbouwt. De plant doet dit jaar die naam eer aan, want de kiloprijs komt uit op 15 à 16 euro.

PolenLubberink hoopt dat de zon de komende tijd zijn best doet. Dan voelen ook de asperges onder het met folie afgedekt zand dat het lente is en komen ze sneller naar boven, legt hij uit. De teler verwacht zijn vaste werkploeg van tien Polen begin volgende week in Ambt Delden. Ze zullen tot eind juni zeven dagen per week van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan het werk zijn.

Vorig jaar zorgde VNO-NCW-voorman Hans de Boer voor beroering met de opmerking dat werkzoekenden uit Nederland, ook hoogopgeleiden, best dat werk kunnen doen. "Misschien wel, maar ze willen dat niet tegen het minimumloon", zegt Lubberink. "Het is fysiek zwaar werk en je maakt lange dagen."

MoeilijkOndertussen steek ik nog een paar asperges. Dat gaat me steeds gemakkelijker af. Of is dat gevoel overmoed? Opeens sta ik met een halve asperge in de hand...

Beteuterd kijk ik naar Lubberink. Maar de aspergeteler wimpelt het opkomende schuldgevoel snel weg. "Geeft niks. Dat kan altijd gebeuren." Hij voegt eraan toe dat ik geslaagd ben voor mijn stoomcursus aspergesteken. "Morgenochtend om half zes kun je je melden."

Twentse aspergeteeltHarry Lubberinks broer Martin, die dertien geleden verongelukte, introduceerde in 1981 de aspergeteelt in Twente.

Asperges waren destijds vooral in Limburg gewild, maar voor Tukkers nieuw. "Onbekend maakt onbemind. De eerste jaren hebben we de asperges aan de varkens moeten voeren", herinnert Harry Lubberink zich.

Als asperges de kop opsteken, moeten ze direct worden geoogst om te voorkomen dat ze verkleuren. "De consument wil mooie witte asperges."

PrijsBehalve door de kleur wordt de prijs mede bepaald door dikte, lengte en structuur. De beste kwaliteit, rechtstreeks van de teler, kost zo'n 16 euro per kilo (ongeveer vijftien stengels).

Supermarkten bieden asperges goedkoper aan. Ze komen veelal uit het buitenland (Griekenland, Chili) of uit kassen. "Vaak zie je ook dat ketens voor feestdagen als Pinksteren of Moederdag met de prijs stunten om klanten naar de winkel te lokken", zegt Lubberink.