Nieuws Actueel
Asperges wachten het seizoen niet af
Verwarmde bedden, heteluchtslangen en een vroege Pasen. Nieuwe technieken en een grote vraag zorgen ervoor dat de eerste asperges van Hollandse bodem al verkrijgbaar zijn. Een maand voor de opening van het officiële seizoen. Restaurants zetten ze massaal op de kaart, meldt het AD.

Voor sommige culi-freaks is het vloeken in de kerk: asperges serveren vóór half april.
En telers en koks vinden dat het witte goud ook absoluut een seizoensproduct moet blijven. ,,Maar de periode waarin de groente op de markt komt, mag best wat worden opgerekt,'' aldus topkok Luc Kusters van het Amsterdamse restaurant Bolenius dat de warming-up voor het officiële seizoen - 14 april - gisteren aftrapte.
Kusters: ,,De Nederlandse aspergesector is de meest innovatieve van Europa. Er wordt gebruikgemaakt van moderne technieken: verwarmde bedden, slangen voor heteluchtcirculatie, speciale folie. Die zorgen ervoor dat de liefhebber nu veel vroeger in het jaar kwalitatief goede, malse asperges van het land kan krijgen. De charme en smaak gaan er wel vanaf als je ze ook in oktober gaat steken. Maar waarom krampachtig vasthouden aan dat ultrakorte traditionele seizoen? Ik vind dat ouderwets en onzinnig.''
De Nederlandse consument blijkt het daarmee eens. De stengels komen gedurende een langere periode vaker op tafel: werd er in 2000 zo'n 600 gram gemiddeld per persoon gegeten, nu is die hoeveelheid gestegen naar ruim 800 gram.
En ook de gerechten hebben een immense make-over ondergaan. Naast de monumentale combinatie asperges/ham/eieren/botersaus en de onvermijdelijke soep zijn er nu ook aspergesmoothies, -yoghurt, -ijs, -lolly's en alle denkbare rauwe en gegrilde mixen met quinoa en of salades.
Richard Wilms, directeur van aspergecentrum Aceera, wijst er wel op dat het oprekken van het seizoen veel invloed kan hebben op de prijzen. De extremen van vorig jaar varieerden van 4 euro tot 20 euro per kilo.
Dagproduct
Wilms: ,,Asperges blijven een dagproduct, net als verse vis. Vraag en aanbod bepalen de marktwaarde. We zitten nu heel vroeg in het jaar en mensen willen ze toch op hun bord omdat ze ze associëren met Pasen. Dat betekent dat ze er iets meer voor moeten betalen. Wanneer het lenteachtige weer straks echt doorzet, groeien ze 10 centimeter per dag en moet er ineens keihard worden gewerkt om ze te steken. Dan dalen de prijzen weer.
,,Technisch gezien zou het inmiddels mogelijk zijn om midden in de winter goede Nederlandse asperges op tafel te zetten. Maar ik vrees dat het bedrijfseconomisch niet rendabel zou zijn. En het komt ook de aantrekkingskracht niet ten goede: een seizoen maakt een product ook speciaal.''
De cijfers 65 miljoen euro wordt elk jaar omgezet in de branche. 22.500 ton witte asperges produceert Nederland jaarlijks. 90% van de Nederlandse asperges komt uit Brabant en Limburg.