Nieuws Actueel

Asscher: 'De werkloosheidsdaling moet sneller'

Lotte Grimberg 18 september 2014

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij dat de werkloosheid voor de vierde maand op rij is gedaald, maar er is volgens hem geen reden om achterover te leunen. De werkloosheid is nog steeds veel te hoog en de daling moet sneller. Vooral over de jeugdwerkloosheid maakt Asscher zich zorgen, hoewel ook daar een daling zichtbaar is.

ThuiszorgAsscher zei dat donderdag in reactie op nieuwe CBS-cijfers. De minister zei ook dat het kabinet zijn uiterste best doet om zoveel mogelijk banen in de thuiszorg te redden. PvdA-leider Diederik Samsom riep het kabinet woensdag op meer zijn best te doen om banen in de thuiszorg te behouden. "We zullen over de brug komen'', beloofde Asscher.

De minister gaf toe dat de banenplannen, waarvoor het kabinet 600 miljoen euro heeft gereserveerd, niet echt leiden tot nieuwe werkgelegenheid. De banenplannen moeten er vooral voor zorgen dat er geen werkgelegenheid verloren gaat. Nieuwe banen moeten komen uit de economische groei.

PersoneelstekortAsscher onderstreepte verder dat hij op Prinsjesdag een nieuw instrument heeft gelanceerd om mensen aan de slag te helpen: de brug-WW. Werklozen die aan de slag gaan in sectoren waar een personeelstekort bestaat, kunnen met behulp van WW-geld omgeschoold worden.

VerantwoordelijkheidVolgens Mirjam Sterk, door het kabinet aangewezen als ambassadeur voor de jeugdwerkloosheid, zegt in reactie op de CBS-cijfers dat meer jongeren kiezen om langer door te leren en daarmee hun deelname aan de arbeidsmarkt uitstellen. Sterk ziet daar een grote verantwoordelijkheid voor werkgevers en het onderwijs. "Hetzij door stages en leerbanen aan te bieden of door jongeren tijdens de opleiding beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt van nu en de toekomst.''