Nieuws Actueel

Asscher: 'Goed nieuws, nu doorzetten'

Bram de Vrind 21 augustus 2014

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het 'goed nieuws' dat de werkloosheid in juli opnieuw is gedaald. "De werkloosheid daalt nu al drie maanden achter elkaar. Voor die mensen die een baan hebben gevonden, is dat goed nieuws. Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk." De minister zei dat donderdag in reactie op de nieuwe CBS-cijfers over de werkloosheid.

Lees ook:

Werkloosheid verder afgenomen

Er zijn volgens Asscher steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat, maar de internationale spanningen baren wel zorgen. "Wat deze spanningen betekenen voor de economie en onze arbeidsmarkt is nu nog lastig te voorspellen. Wat we wel al weten is dat de boycot van Rusland ons land - volgens het CBS - ten minste 300 miljoen euro kost. Om die bedrijven die hierdoor worden getroffen te ondersteunen, heeft het kabinet werktijdverkorting mogelijk gemaakt."

TopprioriteitAsscher onderstreept dat de bestrijding van de werkloosheid topprioriteit blijft voor het kabinet. In de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag verschijnt, is opnieuw veel aandacht voor het stimuleren van werkgelegenheid, kondigt hij aan.

Zo laag mogelijkDe minister wilde geen streefgetal noemen voor de werkloosheid, die nu nog zo'n 645.000 personen bedraagt. "Zo laag mogelijk."

JongerenMirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, constateert dat de werkloosheid onder jongeren juist licht is gestegen in juli. "Het is belangrijk dat het kabinet in september met maatregelen komt om de werkgelegenheid te stimuleren. Maar vooral gemeenten, bedrijven en het onderwijs moeten nu aan de slag om de kansen voor jongeren op werk te vergroten", zegt Sterk.