Nieuws Actueel

Athom: 1 miljoen door investeringsronde

Caroline Spilt 12 juni 2015

Athom klein

Athom, het bedrijf achter de spraakgestuurde personal home assistant Homey (www.athom.nl), heeft ruim een miljoen euro aan financiering opgehaald. Dat maakt het bedrijf vrijdagmiddag bekend na het succesvol afronden van hun eerste investeringsronde met private investeerders. Het geld wordt gebruikt om Homey, de met spraak aangestuurde alleskunner in huis die het bedrijf ontwikkeld heeft, naar de markt te brengen. Eerder al was Homey een groot succes op Kickstarter, waar het project door duizend mensen gesteund is, en is Athom bekroond tot ING Starter van het Jaar.

Stefan WitkampHomey High Resolution en Emile Nijssen, de twee oprichters van het bedrijf Athom, spreken van een ‘geweldig jaar’: “Het is fantastisch om te zien hoe goed Homey is ontvangen door iedereen. Na onze Kickstarter campagne vorig jaar zijn wij hard aan de slag gegaan. Team uitbreiding, ontwikkelen voor productie, en nu ook daadwerkelijk produceren” aldus Emile Nijssen, verantwoordelijk voor de productontwikkeling.

“Tegelijkertijd hebben we met Athom ook een gezond bedrijf opgebouwd. Hiermee zijn we in staat om onze huidige supporters te ondersteunen, maar ook om Homey beter naar de winkels te krijgen”, vult Stefan Witkamp, commercieel directeur, aan.

De ondernemers zien de investering als de perfecte aanvulling op de getoonde inzet en het werk dat verzet is. “Het is de laatste stap naar een grote marktintroductie”. Deze zal naar verwachting na de zomer plaatsvinden, nadat de mensen die Homey reeds via Kickstarter en pre-orders gesteund hebben, hun exemplaar in ontvangst hebben genomen.

Meer dan Domotica – een echt slim huisMetMultiple actions deze volgende stap komt het huis van de toekomst steeds dichterbij. Met Homey is namelijk iedereen in staat om hun huis slimmer te maken. Homey is gemakkelijk in gebruik, plug’n’play, en werkt met een heel scala aan bestaande apparaten, van allerlei bekende merken. Daarbij is bewust gekozen om verder te gaan dan bestaande systemen, en daardoor ‘meer dan domotica’ te zijn:

“Mensen willen meer doen dan het schakelen van lampen, apparaten en temperatuur. Vandaar dat je met Homey ook TV’s en Tuners kan zappen, mediacenters besturen en muziek streamen naar je stereo. Homey verbindt dus echt met alles in je huis!” aldus Witkamp.

Vervolgens combineert Homey dit met informatie van online diensten. Hierdoor kan men niet alleen commando’s aan Homey geven, maar ook Homey vragen om informatie. Alles kan vervolgens aan elkaar geknoopt worden in automatische ‘flows’, waarmee taken te automatiseren zijn.

Open platform – klaar voor de toekomstDoordatDevelopment Kit transparant Homey een open platform is, vergelijkbaar met moderne smartphones, kan nieuwe functionaliteit gemakkelijk worden toegevoegd in de vorm van Homey apps. “Op die manier kunnen wij, maar ook hobbyisten en fabrikanten, Homey steeds slimmer maken voor iedereen”, legt Nijssen uit. “Niche-producten, de laatste gadgets of interessante diensten kunnen zo altijd worden toegevoegd.” Gebruiksgemak blijft bovenaan staan – “net als bij een iPhone hoef je echt niet goed met technologie te zijn om van deze apps gebruik te maken”, geeft Witkamp aan.

ToekomstplannenMet de investering kijkt Athom vooral naar de toekomst: “Deze financiering zorgt ervoor dat wij Homey goed in de markt kunnen zetten”, verklaart Witkamp. “Hiermee kunnen we onze productie verhogen, voorraden aanleggen, en ook ons team uitbreiden om Homey te blijven verbeteren”. Dat dit niet een eenmalig project is, is duidelijk: “Wij zien nog zoveel goede mogelijkheden met en voor Homey.”, zegt Nijssen. “En het mooiste is, anderen doen dat ook. Vandaar dat wij iedereen uitnodigen om met het Homey-platform aan de slag te gaan.”

Over AthomAthom is begin 2014 opgericht door Emile Nijssen en Stefan Witkamp. In Athom werkt inmiddels een team van 15 aan de ontwikkeling en realisatie van Homey, de door hen ontworpen personal assistant voor in huis. Door Homey willen zij de droom van een echt slim huis verwezenlijken, door gebruikers gemakkelijk en intelligent te laten verbinden met al hun draadloze apparaten, entertainment systemen en internet diensten, en deze ook onderling met elkaar te laten communiceren. Homey is op dit moment beschikbaar als pre-order op www.athom.nl en ligt na de zomer in de winkel.