Nieuws Actueel

Augustus was top voor luchtvaartsector

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

De belangrijke vakantiemaand augustus was "een goede maand'' voor de luchtvaartsector wereldwijd. Dat zei topman Tony Tyler van de internationale brancheorganisatie IATA donderdag naar aanleiding van de passagiersstatistieken over augustus. Daaruit bleek dat de vraag op jaarbasis iets sterker is toegenomen dan een maand eerder.

LuchtvaartDe vraag naar vliegtickets lag in augustus 5,9 procent hoger dan een jaar eerder, na een toename met 5,4 procent in juli. In combinatie met een toename van de beschikbare capaciteit van 5,5 procent leidde dat tot een toename van de gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, met 0,3 procentpunt tot 83,9 procent.

De sterke ticketverkopen zijn een opsteker, zeker gezien de lastige omstandigheden waar de luchtvaartsector afgelopen zomer mee kampte. Gevreesd werd dat reizigers weg zouden blijven na het drama in Oost-Oekraïne, waar een vliegtuig van Malaysia Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur uit de lucht werd geschoten. Bijna 300 mensen, het merendeel uit Nederland, kwamen daardoor om het leven.

BedreigingOok de uitbraak van ebola in Afrika en de geopolitieke spanningen rond Rusland en het Midden-Oosten speelden luchtvaartmaatschappijen parten. Tyler wees daarnaast de verslechterende economische omstandigheden in Europa aan als bedreiging voor verdere groei in de internationale luchtvaart.

Zo volIn augustus ging het met de Europese luchtvaartmarkt nog wel bergopwaarts. De vraag nam met 6,8 procent toe bij een 6 procent grotere capaciteit. Gemiddeld was 86,9 procent van de stoelen aan boord bezet. Nergens anders ter wereld zaten de vliegtuigen zo vol. De sterkste groei (11,7 procent) deed zich voor in het Midden-Oosten, de zwakste (3,2 procent) in Noord-Amerika.

SanctiesOpvallend is dat de Russische binnenlandse markt, ondanks de crisis rond Oekraïne, een groei van ruim 10 procent doormaakte. De economische groei in Rusland heeft door de westerse sancties tegen het land een flinke knauw gekregen. Luchtvaartmaatschappijen hebben dat weten te ondervangen door de prijzen fors te verlagen.