Nieuws Actueel

Australië en Brazilië manen Jakarta

Van onze redactie 19 januari 2015

Brazilië, Nederland en Nigeria pogen met diplomatieke druk de golf executies te stoppen. Widodo is in oktober president geworden en is een verklaard voorstander van de doodstraf. Jakarta maakte eind vorig jaar bekend dat er meer dan zestig ter dood veroordeelden worden geëxecuteerd. In het weekeinde zijn de eerste zes veroordeelden geëxecuteerd, onder wie vijf buitenlanders uit Brazilië, Malawi, Nederland, Nigeria en Vietnam.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft Widodo voor de executie van de Braziliaan Marco Archer gebeld en gezegd dat de relaties schade oplopen door de executie van Brazilianen. Ze overweegt maatregelen tegen Indonesië. Brazilië was na Costa Rica (1859) het tweede land van Latijns-Amerika dat de doodstraf feitelijk afschafte. De laatste keer dat de straf werd toegepast, was in 1876.

Rousseff wil volgens Braziliaanse media wel het contact met Jakarta openhouden om te proberen het leven van een andere ter dood veroordeelde, Rodrigo Gularte (43) te redden. De Braziliaanse minister van Mensenrechten, Ideli Salvatti, heeft volgens de krant O Globo maandag gezegd dat Brasilia de Indonesische autoriteiten ervan probeert te overtuigen dat Gularte schizofreen is. Hij is daarom maandag bij de gevangenispsychiater.

EPA