Nieuws Actueel

Australië verhoogt rente opnieuw om inflatie te bestrijden

De Australische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land opnieuw verhoogd. Het was de tweede renteverhoging op rij. Met de verhoging wil de centrale bank de hoge inflatie in het land bestrijden. Net als veel andere landen kampt Australië met stijgende prijzen voor voedsel en brandstoffen.

ANP 7 juni 2022

ANP070622054 1

De rente ging omhoog met 0,50 procentpunt tot 0,85 procent. Dat was de grootste renteverhoging sinds 2000. De centrale bank nam daarmee ook een grotere rentestap dan begin mei toen de rente voor het eerst sinds november 2010 werd opgeschroefd. De rente ging toen met een kwart procentpunt omhoog tot 0,35 procent. De meeste economen hadden gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt.

De centrale bank liet tevens doorschemeren de rente in de toekomst verder te zullen verhogen. De omvang en de timing van de rentestappen hangen daarbij af van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en van de inflatie.

De Australische inflatie is opgelopen tot het hoogste niveau in zo'n twintig jaar en ligt ruim boven de doelstelling van de centrale bank. De inflatie zal naar verwachting in de komende maanden verder toenemen, maar zal volgens de centrale bank volgend jaar afnemen tot een niveau van 2 tot 3 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws