Nieuws Actueel

Australische pakt mannen terug na kritiek op naaktselfie

Van onze redactie 22 juni 2015

Image 5022532

I have taken nude photos of myself and sent them to lovers. I've taken nude photos of myself when I'm bored. I've taken...

Posted by Clementine Ford on donderdag 18 juni 2015

Clementine keek vorige week woensdag naar het televisieprogramma Sunrise, waarin werd gesproken over provocerend gedrag door vrouwen. In reactie daarop zette ze een naaktselfie van zichzelf op Facebook, met op haar bovenlijf de tekst 'hey #sunrise, get fucked' en een lange tekst met uitleg over haar actie.

KritiekHet onderwerp raakte Clementine diep: ,,Wanneer zullen vrouwen het leren? Wat leren? Dat onze lichamen niet van ons zijn? Dat we geen enkel recht hebben om te bepalen wie onze lichamen ziet, aanraakt, er mee vrijt en ze deelt?" valt in haar bericht bij de foto op Facebook te lezen.De actie van de Australische kon rekenen op bijval, maar zorgde daarnaast ook voor een stroom aan kritiek van andere Facebookgebruikers, waaronder zeer beledigende opmerkingen over huiselijk geweld en seksueel misbruik. Mannen bleven haar ondermeer vragen om foto's van haar borsten te sturen. Clementine schrok zo van alle negatieve reacties, dat ze besloot om alle haatmail ook te delen op Facebook. Gevolg: Facebook blokkeerde haar. ,,Hier word ik echt woest van. Vrouwen worden onderworpen aan gruwelijk online misbruik en juist zij zijn degenen die gestraft worden als ze daarover praten?", aldus een woedende Clementine die inmiddels haar toevlucht had genomen tot Twitter voor het uiten van haar ongenoegen.

PetitieIn plaats van nog meer kritiek kreeg Clementine daarna steeds meer bijval, met als hoogtepunt een petitie om aandacht te vragen voor de blokkade. Vrienden van de schrijfster lieten zich bovendien fotograferen op eenzelfde manier als Clementine, om zo hun steun te betuigen.

AND I'M BACK IN THE GAME!After dealing with someone on the inside, my FB ban has been overturned. SUCCESS! Thank you...

Posted by Clementine Ford on zaterdag 20 juni 2015

Oorspronkelijk zou de blokkade dertig dagen duren. Na alle stampij en gesprekken met Clementine heeft Facebook de blokkade zondag weer opgeheven. De schrijfster ziet dit als een persoonlijke overwinning: ,,Dit is een belangrijke overwinning voor de doelwitten van intimidatie die kiezen om terug te vechten en hun misbruikers bloot te stellen. Laten we dit vieren met deze foto waarop ik noten verpulver."