Nieuws Actueel

'Auto-industrie blijft pilaar Duitse economie'

Bram de Vrind 23 september 2015

De auto-industrie blijft een belangrijke steunpilaar van de Duitse economie. Er zijn geen redenen om daaraan te twijfelen, ondanks het uitstootschandaal bij Volkswagen. Dat verklaarde een woordvoerster van het Duitse ministerie van Economische Zaken woensdag.

"Het is een buitengewoon innovatieve en zeer succesvolle industrie voor Duitsland, met veel werkgelegenheid'', zei de zegsvrouw. Ze liet verder weten dat de regering er niet aan twijfelt dat Volkswagen er alles aan zal doen om de onderste steen boven te halen in de zaak. Ook hoeven er geen vraagtekens te worden gezet bij de toekomst van dieseltechnologie, aldus het ministerie. De Duitse overheid heeft inmiddels een commissie opgezet die de kwestie moet onderzoeken.

De brancheorganisatie van Duitse machinebouwers VDMA vreest dat het schandaal bij Volkswagen de hele Duitse industrie kan schaden, werd woensdag gemeld. Volgens de VDMA doen de circa 1 miljoen werknemers in de Duitse machinebouw elke dag hun uiterste best om de goede reputatie van de sector te verdedigen. Zij horen niet gedupeerd te worden door de fraude bij Volkswagen, aldus de vereniging.

De branchevereniging voor de Duitse autosector VDA meldde woensdag zeer kritisch te zijn over het gesjoemel met uitstootmetingen bij Volkswagen. De fouten bij het autoconcern mogen echter niet leiden tot verdachtmaking van honderden toeleveranciers en fabrikanten, stelde VDA-president Matthias Wissmann. Ook hij verklaarde dat de zaak niet moet uitlopen op kritiek op diesel. Het gaat volgens Wissmann om een illegale toepassing van motorsoftware, niet om een algemeen probleem met diesel.