Nieuws Actueel

Auto's en staal in uitverkoop

Van onze redactie 22 september 2015

Image 5264711

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 2,1 procent lager op 423,68 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee weer onder de slotkoers aan het einde van 2014. De MidKap verloor 1,7 procent tot 634,82 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt raakten tot 2,8 procent kwijt.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalproducent ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van 5 procent. Altice en DSM completeerden de top 3 van sterkste dalers. In de MidKap bungelde roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 8,5 procent, na een winstwaarschuwing van de Finse concurrent Outokumpu (min 17,7 procent).

Fagron

Grootste stijger was Fagron met een winst van bijna 5 procent. Beleggers waren verheugd dat de Belgische miljardair Marc Coucke zijn belang in de toeleverancier aan apotheken verder heeft uitgebreid.

In Londen zakte mijnbouwer Anglo American 7 procent. BHP Billiton en Rio Tinto daalden tot 4 procent. Grondstoffenhandelaar Glencore ging bijna 12 procent onderuit, Antofagasta zakte 7,1 procent.

Volkswagen

Volkswagen (VW) leverde in Frankfurt ruim 17 procent in. Het bedrijf liet weten alvast 6,5 miljard euro opzij te zetten in verband met het dieselschandaal, dat inmiddels ook in Zuid-Korea en Duitsland wordt onderzocht. De Duitse autobouwer heeft gesjoemeld met systemen die de uitstoot van zijn dieselauto's meten. VW zag maandag al bijna een vijfde van zijn beurswaarde verdampen vanwege een mogelijke miljardenboete in de Verenigde Staten.

Ook andere Europese autofabrikanten stonden onder druk, nadat de Franse overheid opriep een Europees onderzoek te doen naar alle autobouwers. In Parijs verloren Renault en PSA Peugeot Citroën 6 en 7,2 procent. BMW zakte in Frankfurt 4,1 procent, Daimler 5 procent.

De euro was 1,1138 dollar waard, tegen 1,1190 dollar bij het Europese slot maandag. Een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 45,66 dollar. Brent werd 1,6 procent goedkoper en kostte 48,16 dollar per vat.