Nieuws Actueel

Autobranche vreest Apple en Google

Rik Nizet 3 maart 2015

De autobranche ziet bedrijven als Apple en Google als serieuze concurrentie, nu de techgiganten plannen ontvouwen om ook de automarkt te betreden. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een rondgang onder automakers op de autoshow van Genève.

Naar verluidt wil Apple in 2020 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen. Google is voornemens om binnen vijf jaar een zelfrijdende auto op de weg te hebben. ,,Als deze bedrijven die plannen doorzetten, kan het snel gaan", oordeelde topman Martin Winterkorn van Volkswagen. Hij gaf wel aan brood te zien in een eventuele samenwerking met de techbedrijven. Ook bij BMW zijn ze zich bewust van de concurrentie. ,,We mogen dat niet onderschatten", zo zei verkoopdirecteur Ian Robertson. "Al blijft de autobranche een complexe markt."

Ook bij Tesla en GM erkennen ze het potentieel van de techreuzen. De automakers hopen de concurrentie voor te zijn, door over twee jaar nieuwe elektrische auto's te produceren die ruim 320 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te hoeven worden opgeladen.