Nieuws Actueel

Autolobby houdt bewust rapport achter

Caroline Spilt 24 september 2015

Crash auto groot

Een nieuw bericht van de Britse krant The Independent haalt de autobranche nog verder door het slijk. De krant meldt donderdag dat Amerikaanse auto's zijn beduidend minder veilig zijn dan Europese auto's. Het rapport dat die bevindingen onthult zou echter door de auto-industrie bewust worden verzwegen.

Meer autonieuws (lees: autoschandalen):

Autofabrikanten onder de loepOok BMW overschrijdt milieunormVolkswagen nagelt schuldigen aan schandpaalVW ontslaat topman VS

Het onderzoek, dat in opdracht van de auto-industrie werd gedaan, had moeten aantonen dat de veiligheidsnormen binnen Europa en de Verenigde Staten vergelijkbaar waren. Maar het onderzoek legde daadwerkelijk bloot dat Amerikaanse auto's 33 procent minder veilig zijn bij frontale botsingen.

TTIPVolgens de krant bestaat de vrees bij de auto-industrie dat het rapport het aanstaande vrijhandelsverdrag TTIP in de weg kan staan. Geharmoniseerde veiligheidsnormen maken namelijk onderdeel uit van het handelsverdrag.

ReactieTot nu toe heeft geen van de lobbygiganten (die lobbyen namens onder andere Chrysler, Toyota, Jaguar Land Rover en Volkswagen) gereageerd op het onderzoek. De resultaten zijn nu gepubliceerd op de website van de University of Michigan.

Stop zettenThe European Transport Safety Council, een orgaan die de Europese Commissie adviseert over verkeersveiligheid, zegt dat het onderzoek een belangrijke waarschuwing is en dat de TTIP-onderhandelingen over het harmoniseren van verkeersveiligheid voorlopig stop gezet moet worden.