Nieuws Actueel

Autorijles? Niet op de weg, maar lekker thuis

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5077454

Pim van Oeffelen (23) vindt zichzelf een 'rustige autorijder'. Maar dat blijkt nogal tegen te vallen, als hij zaterdag een rondje rijdt. Pim trapt het gaspedaal diep in. Tot hij een ongeluk veroorzaakt. 'Kicken', zegt hij na zijn eerste crash ooit. Dat kan hij zeggen, want het ongeluk was niet echt, niemand raakte gewond en zijn auto heeft geen krasje. Het betrof een ritje in een simulator, met een virtuele bril op.

HuiskamerRijles krijgen in je eigen huiskamer: het fenomeen komt eraan en gaat zorgen voor meer veiligheid op de weg. Dat is de stellige overtuiging van Jorrit Kuipers, simulatorbouwer en onderzoeker aan de TU Delft: ,,Voor je hersenen maakt het niet uit of je ervaring opdoet in de auto of met een simulator.",,Toch voelt het anders dan rijden op de weg," zegt Pim van Oeffelen. ,,Niets beweegt om je heen, de auto trilt niet. Het is enkel de bril die je hersenen doet geloven dat je autorijdt. Wel gaaf om mee te maken.''Pim is een van de 480 'risicojongeren' die afgelopen weekend in Tilburg en Den Bosch meededen aan een rijgedragonderzoek van verzekeringsmaatschappij Interpolis. Ze leggen drie testen af: een rijtest in een auto, een test via een virtual reality-bril en een test via een app op een iPad. Zo wordt bekeken wat het effect is van verschillende rijvaardigheidstrainingen op het rijgedrag.

Tweede generatie10 jaar na de mislukte introductie van grote rijsimulatoren in Nederland is nu een tweede generatie beschikbaar, voor de huiscomputer. Een toegankelijke computertraining helpt in elk geval tegen één hoofdoorzaak van het hoge ongevalcijfer bij jongeren: het gebrek aan ervaring. Veel kilometers maken is via het toetsenbord geen probleem.Ook kan de computer iemand geleidelijk trainen en bewust maken, zegt Kuipers. Een virtueel ongeluk, in plaats van een remingreep, is heel leerzaam: ,,Dan komt er een soort markertje in je hersenen te staan. Dat zorgt ervoor dat je later in eenzelfde situatie voorzichtiger bent."Een rijtest zoals die in Tilburg en Den Bosch kan ook voor de organiserende verzekeraar Interpolis interessante data opleveren, aldus Kuipers: ,,Rijgedrag is in simulaties niet anders dan in werkelijkheid. Het wordt zelfs wat uitvergroot. Houd je van doorrijden, dan zul je dat in de simulator nog sterker doen." Met een goede test kan een verzekeraar potentiële brokkenmakers er zo tussenuit pikken. Dit legt de weg naar meer polisvarianten en -kortingen open. Kuipers: ,,Maar daar wordt verkeer nog niet veiliger door."KartbaanVoor de jongeren die klaar zijn met de 'serieuze' testen, staat in de parkeergarage van Interpolis een kartbaan klaar. Nicole Maas (19) uit Sint-Michielsgestel stapt net uit haar racewagen. ,,Echt autorijden heb ik pas geleerd na mijn examen. Ik studeer in Maastricht, dus ik heb al heel wat kilometers afgelegd. Jammer genoeg heb ik ook ooit een ongeluk meegemaakt. In de auto van mijn moeder. Ik vond het ongeluk niet zo heel erg. Ik was meer bang voor de reactie van mama.''De resultaten van het rijgedrag-onderzoek komen in september.