Nieuws Actueel

Auto's en olie helpen Wall Street vooruit

Van onze redactie 2 december 2014

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,6 procent op 17.879,55 punten, weer een nieuw record. De bredere S&P 500 steeg eveneens 0,6 procent tot 2066,55 punten. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,6 procent bij en eindigde op 4755,81 punten.

Autoconcern Fiat Chrysler realiseerde in november de beste verkoopcijfers ooit in die maand en werd beloond met een koerswinst van 3 procent. Ook marktleider General Motors deed goede zaken in eigen land en won 1 procent. Ford zag de verkopen afgelopen maand juist dalen, maar steeg toch 0,8 procent in waarde.

Olie Avanir Pharmaceuticals werd bijna 13 procent meer waard. De Amerikaanse ontwikkelaar van medicijnen tegen neurologische aandoeningen als Alzheimer en Parkinson heeft ingestemd met een overnamebod van circa 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) van zijn Japanse branchegenoot Otsuka.

Net als in Europa herstelden de koersen van oliemaatschappijen van de stevige verliezen van de laatste tijd. Chevron en ExxonMobil stonden met winsten rond de 2 procent bovenaan de Dow. Ook de banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs waren gewild met koerswinsten tot 1,8 procent.

Telecom Het herstel van de olieprijzen zette dinsdag niet door. Op de termijnmarkt daalde de prijs van Amerikaanse ruwe olie met 2,4 procent tot 67,34 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie, die maatgevend is voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, zakte 2,3 procent tot 70,90 dollar per vat,

De telecomsector zat dinsdag in het verdomhoekje op Wall Street. De belbedrijven AT&T en Verizon sloten de rij bij de hoofdfondsen met koersverliezen van respectievelijk 2,2 en 1,8 procent.

De euro was aan het einde van de Amerikaanse beurshandel 1,2385 waard. Bij het scheiden van de markt op de effectenbeurzen in Europa eerder op de dag was dat nog 1,2390 dollar.