Nieuws Actueel

Autoverkopen remmen af

Bram de Vrind 11 maart 2015

De auto- en motorbranche is 2014 in mineur geëindigd. In het vierde kwartaal daalde de omzet met bijna 7 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde. Met name importeurs van personenauto's kregen een forse tik. Hun opbrengsten daalden met 10 procent.

De daling viel extra scherp uit doordat autodealers in de laatste maanden van 2013 juist erg goede zaken deden. Per 1 januari 2014 kwamen veel fiscale voordelen voor zuinige auto's te vervallen. Veel mensen schaften op de valreep nog een nieuwe wagen aan waarmee zij nog wel van die gunstige regelingen konden profiteren.

OnderhoudOok bij garagebedrijven, die het vooral moeten hebben van reparaties en onderhoud aan personenauto's, stonden de opbrengsten onder druk. Met een omzetdaling van 6 procent was het vierde kwartaal voor die bedrijven de slechtse periode van het jaar. De bedrijfswagenbranche zag de omzet met 9 procent afnemen, na een groei van 7 procent in het derde kwartaal.

LichtpuntDe verkopen van motoren vormden het enige lichtpunt. Die namen in het vierde kwartaal met 14 procent toe, net zo sterk als gemiddeld in de voorgaande drie periodes. Over heel 2014 lag de omzet van de motorbranche evenwel nog altijd een vijfde onder het niveau van 2007, het jaar voordat de economische crisis losbarstte.