Nieuws Actueel

Autoverzekering, hoe zit het nou?

Rik Nizet 14 februari 2014

Onder een hoop ondernemers heersen altijd een hoop vragen en onduidelijkheden als het gaat om het verzekeren van bedrijfswagens. Met name bij ZZP’ers en MKB’ers is het niet altijd duidelijk waar en hoe je een zakelijke autoverzekering kunt afsluiten. En hoe zit het precies met de belasting?Special: Autosalon

Zakelijk rijden in NederlandIn Nederland reden er in 2013 ongeveer 8,1 miljoen wagens. Ruim 1 miljoen hiervan zijn zakelijke voertuigen waar bestelauto’s goed zijn voor het gros: meer dan 900.000. Hier bovenop rijden er naar schatting nog eens 230.000 zakelijke leaserijders rond, wat het totaal brengt op ongeveer 1.200.000 zakelijke automobilisten. Ruim 1/7de deel van de auto’s op de Nederlandse wegen rijdt met een zakelijk doeleinde.

Wanneer verzekeren?Elke wagen in Nederland moet verplicht verzekerd zijn. Zonder autoverzekering riskeer je niet alleen een fikse boete, maar is de eventuele schade aan anderen en jezelf niet gedekt. Dit geldt voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Ben je particulier verzekerd, maar gebruik je de auto voor zakelijke doeleinden? Dan ben je niet verzekerd en zal je voor dit deel een extra verzekering moeten afsluiten. Uiteraard is woon- werkverkeer hiervan uitgesloten.

Zakelijke verzekeraarsIn principe is het verzekeren van een auto vrij eenvoudig. Dit kan bijvoorbeeld online. Let wel op dat niet elke verzekeraar staat te springen om zakelijke verzekeringen. Bij veel verzekeraars is het zelfs niet eens mogelijk, hou hier dus rekening mee. Grote partijen waar je wel zakelijk een autoverzekering kan afsluiten zijn onder andere Interpolis, Centraal Beheer, Univé en Rabobank.

Autoverzekering & BTW, hoe zit het nou?Als je privé een autoverzekering afsluit betaal je premie die wordt berekend vanuit de cataloguswaarde van je auto. Bij een autoverzekering die je privé afsluit is deze cataloguswaarde inclusief BTW. Verzeker je de auto zakelijk, dan mag je het BTW-deel van de cataloguswaarde van de auto aftrekken voordat de premie wordt berekend. Dit resulteert in een lagere premie, wat op jaarbasis tientallen tot honderden euro’s kan schelen. Belasting over de uiteindelijke premie moet je als zakelijke rijder wel gewoon betalen. Dit komt dan te boek te staan als assurantiebelasting, niet als BTW.

Nadelen zakelijk verzekerenOmdat je auto zakelijk zonder BTW op de cataloguswaarde is verzekerd houdt dit in dat schade-uitkeringen zonder BTW worden uitbetaald. Het kan dus voorkomen dat in geval van schade het BTW-deel zelf aan het schadeherstelbedrijf zal moeten worden betaald.