Nieuws Actueel

Avia-tankstation De Brug krijgt de status van rijksmonument

Van onze redactie 6 november 2015

Avia Maurice en Bas Witvoet Lars Smook

Natuurlijk vindt Witvoet dat het pompstation een mooi gebouw is, een ontwerp van de architect Sybold van Ravesteyn. En het is ook mooi om te weten dat alles er over veertig jaar nog precies hetzelfde uit zal zien. „Maar je kunt ook overdrijven. Ze beschrijven het alsof iedereen direct hier naartoe moet rijden om een wonder te zien.”

GemeentemonumentEen gemeentemonument is het tankstation al jaren. Toen het daarvoor werd voorgedragen, diende de familie Witvoet een keer of drie bezwaar aan. „Als je een beschermde monumentenstatus krijgt, ben je bedrijfsmatig met handen en voeten aan heel veel regels gebonden. Je mag in principe niets veranderen. We wilden de shop uitbouwen, maar dat kan niet in een monument.” Ondanks de bezwaren van de familie Witvoet kwam de gemeentelijke monumentenstatus er toch.

Ook nu minister Bussemaker het tankstation de status van rijksmonument wil toekennen, kan tegen dat besluit bezwaar worden aangetekend, tot 10 november. „Maar dat gaan we niet meer doen. Het heeft geen zin. Ik leg me er maar bij neer.”

UitbreidenOndertussen is de wens om de shop uit te breiden alleen maar groter geworden, vertelt Witvoet. „Mijn vader heeft de exploitatie van dit voormalige Fina-tankstation in 1979 overgenomen. Hij vond het een mooi gebouw. Toen hij in 2003 overleed, hebben we het bedrijf verhuurd aan Avia. Sinds twee jaar is het tankstation onbemand. Avia wil hier geen geld meer uitgeven aan personeel, maar heeft wel een leverplicht. Alleen komen er vanwege het benzinetoerisme naar Duitsland veel minder klanten. Ik schat wel 20 procent.”

Avia had de shop per 30 april 2014 willen sluiten, en was volgens Witvoet ook van plan om de verkoopruimte dicht te spijkeren. „Dat leek ons geen goed idee, dus toen hebben we de winkel zelf voortgezet.” Maar minder klanten aan de pomp betekent ook minder klanten in de shop, waar koffie, frisdrank, snoep en rookwaren worden verkocht. „De shop zou op zich lonend moeten zijn. Maar dat begint eerlijk gezegd wel een probleem te worden.”

KoffiehoekEen koffiehoekje, waar met name passerende fietstoeristen een bakje kunnen doen, staat hoog op de verlanglijst van de ondernemer. „Maar uitbreiden kan niet. De shop ís al zo klein.” Het huurcontract met Avia loopt over ruim een jaar af. ,,De kans is niet groot dat Avia de pomp blijft huren”, schat Witvoet in. Mocht Avia inderdaad afhaken, dan neemt de familie de benzineslang weer zelf ter hand, verwacht Witvoet.

Ondanks de enorme concurrentie in Duitsland op nog geen 5 kilometer afstand? Hij heeft er vertrouwen in dat de situatie op de benzinemarkt binnen afzienbare tijd heel anders is. „De wegen in Duitsland hebben onderhoud nodig. Daar is veel geld voor nodig en dat moet ergens vandaan komen. Het is goed mogelijk dat ook de Duitse overheid de benzineaccijnzen gaat verhogen. Dan verschillen de benzineprijzen niet meer zo.”

Foto: Maurice Witvoet en zijn zoon Bas voor Avia-tankstation De Brug, dat een rijksmonument wordt. (Lars Smook)