Nieuws Actueel

Baan badmeester op de tocht

Rik Nizet 27 juni 2015

Zwemleraar 335

Vakbond FNV waarschuwt voor werkverdringing in het zwembad. Volgens de bond zetten zwembaden uit bezuinigingsoverwegingen steeds meer vrijwilligers in op werkplekken die voorheen werden bezet door professionals.

Zwemvereniging WS Twente uit Hengelo en omgeving ontving deze week een prijs van zwembond KNZB voor het uitwerken van het idee van de 'badmeester-vrijwilliger'. Dat is een volwassen zwemmer of waterpoloër die in het weekend enkele uren toezicht houdt bij het vrij zwemmen. Op deze manier zou het reguliere badpersoneel minder ingezet worden.

FNV maakt zich hier zorgen over. "Vrijwilligers doen goed werk, maar moeten puur een aanvulling zijn op de vaste personeelsformatie, geen vervanging'', aldus de bond in een reactie.

TrainingVakbondsbestuurder Sander Wesdorp wijst er ook op dat het inzetten van vrijwilligers tot onveilige situaties kan leiden. "Niet elke zwemvereniging traint haar vrijwilligers en waar het wel gebeurt, is een training niet te vergelijken met de opleiding van menig professional. Dit komt niet ten goede aan de veiligheid en kwaliteit van de zwembaden."