Nieuws Actueel

Baankans dankzij vergrijzing

Jeroen Jansen 18 februari 2014

Schoolverlaters en werkzoekenden hebben de komende jaren een grote kans op het vinden van een baan in de sector transport en logistiek. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV.

De kansen van de laagopgeleiden onder hen zijn echter beperkt, omdat werkgevers steeds hogere eisen stellen. Bijvoorbeeld waar het gaat om technische vaardigheden en talenkennis.

De baankansen ontstaan vooral door vergrijzing van het huidige werknemersbestand. In geen andere sector van de Nederlandse economie is de vergrijzingsgolf sterker dan in transport en logistiek. Ook het economisch herstel zorgt voor meer vacatures. De vergrijzing van het personeelsbestand speelt vooral in het beroepsgoederenvervoer, de binnenvaart en het personenvervoer over de weg en het spoor.

De werkgelegenheid in de sector is na jarenlang krimp nog niet florissant te noemen. Maar met het economisch herstel in het vooruitzicht, zal er na 2014 weer ruimte zijn voor groei van het aantal banen. Dat zal volgend jaar nog een bescheiden groei zijn en na 2015 een structurele groei van ruim 1 procent per jaar. In de periode 2015-2018 ontstaan daardoor jaarlijks 36.000 nieuwe vacatures, aldus het UWV.