Nieuws Actueel

Babymelkpoeder: Kruidvat en Etos discrimineren Aziaten

Jeroen Jansen 13 maart 2014

Twee Aziatische vrouwen zijn gediscrimineerd toen ze melkpoeder wilden kopen. Vanwege hun afkomst kregen ze de producten niet mee. Dat gebeurde halverwege 2013 bij een Kruidvat in Vlaardingen en een Etos in Barendrecht. Het College voor de Rechten van de Mens heeft de winkels donderdag op de vingers getikt.

Lees ook:

Geen melkpoeder voor Aziaten'Wij verkopen niet aan jullie'

Een Chinese vrouw werd geweerd bij de Kruidvat in Vlaardingen, toen ze één pak babymelkpoeder wilde kopen. Alle andere producten in haar mandje mocht ze afrekenen, maar bij het melkpoeder zou de caissière hebben gezegd: "Wij verkopen niet aan jullie''. Toen de Chinese vroeg wat ze daarmee bedoelde, zou de verkoopster hebben geantwoord: "Jullie Aziatische mensen.'' Haar echtgenoot, die er "minder Aziatisch'' uitziet, kon 10 minuten later zonder problemen melkpoeder kopen.

ThaiseBij de Etos was een Thaise vrouw de dupe. Ze wilde één pak melkpoeder kopen, maar de caissière zei tegen haar: "We verkopen niet aan jou, dit kunnen we niet meegeven.'' Volgens de Etos dacht de verkoopster ten onrechte dat de vrouw die week al vaker babyvoeding had gekocht.

TekortSupermarkten en drogisten kampen regelmatig met een tekort aan babymelkpoeder in de schappen omdat er grote vraag naar is vanuit China. Mensen daar kopen liever Nederlands melkpoeder, omdat ze de eigen voeding na schandalen niet meer vertrouwen. Wie melkpoeder in Nederlandse winkels koopt, het verscheept naar China en het daar doorverkoopt, kan dus een flinke winst maken.

RechtszaakEen straf kan het college niet opleggen. De twee vrouwen kunnen de uitspraak wel gebruiken als ze een rechtszaak aanspannen. Het is nog niet bekend of ze dat doen.