Nieuws Actueel

Babyvuurpijl in de ban

Bram de Vrind 13 oktober 2014

Babyvuurpijlen zijn te gevaarlijk en dus stoppen vuurwerkverkopers met de verkoop ervan. Daarover bericht het AD.

Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, vertegenwoordigend orgaan van de verkopers, gebeuren er jaarlijks te veel ongelukken met de pijltjes en moeten ze verboden worden. "Je moet ze in de grond steken, maar veel jongelui schieten hele bossen vanuit hun hand, waardoor ze alle kanten opvliegen", schetst Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal en een van de initiatiefnemers van de boycot.

OogletselDe vuurwerkcoördinator van de politie Rotterdam-Rijnmond, Johan van der Lee, zegt in de krant blij te zijn met het besluit van de verkopers. Volgens hem lijkt het relatief onschuldig vuurwerk, maar worden de stokjes vaak gebroken om de pijlen beter te laten vliegen en ontstaat daardoor veel oogletsel.

Uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat jaarlijks ongeveer 250 mensen verwondingen aan de ogen oplopen.

OnderzoekDe Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, gaat onderzoeken of meer vuurwerk in de ban moet worden gedaan.

De BPN controleert ongeveer 80 procent van de markt voor vuurwerk.