Nieuws Actueel

Bag&Buy: Kruidenier in een nieuw jasje

Lotte Grimberg 29 september 2014

Bagbuy1 1

Jaarlijks gooit een huishouden gemiddeld 550 kilogram afval weg, waarvan 140 kilogram voedsel. "Enorm zonde", aldus Wim van Dijk, die met een oplossing voor dit probleem kwam, namelijk Nederlands eerste verpakkingsvrije winkel. Met crowdfunding probeert Wim van Dijk het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen voor zijn Bag&Buy winkel.

Bag&Buy, wat moet ik daarbij denken?"Bag&Buy is een winkel voor mensen die graag duurzaam willen zijn. Deze groep wordt steeds groter en groter. En duurzaam heeft niet meteen iets te maken met geitenwollen sokken of met het eten van macrobiotisch voedsel, maar gewoon met het gevoel dat je iets wil bijdragen aan een duurzame samenleving. Dus gezond eten en nadenken over waar dit voedsel vandaan komt. Wij worden een winkel die het duurzame uitstraalt door producten te verkopen zonder verpakkingen. Je kan ons dus eigenlijk zien als een gezellige kruidenierswinkel alleen dan in een modern jasje."

Is het niet onhandig met allemaal potten boodschappen doen?"Ja, dat is zeker onhandig. Maar je hoeft ook niet per se met grote, zware potten aan te komen zetten om boodschappen bij ons te doen. Het is ook mogelijk om plastic bakjes mee te nemen, die je bijvoorbeeld in elkaar kan stapelen. Je moet ons namelijk niet zien als de boeman van de verpakkingen. Want we zijn niet zozeer tegen verpakkingen, maar meer tegen het teveel aan verpakkingen. Enorm veel producten uit de supermarkt hoeven helemaal niet verpakt te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten, rijst en pasta."

Als het crowdfundingdoel van 75.000 euro niet wordt behaald, is Nederland dan toch niet klaar voor een verpakkingsvrije winkel?"Dat zou heel goed mogelijk zijn, daarom kan je ons crowdfundingproject ook als een test zien. Maar als we zo doorgaan zoals we op dit moment doen, gaan we het zeker halen. In slechts drie dagen tijd hebben we al 23% procent van ons doel bereikt en we hebben nog 57 dagen te gaan.