Nieuws Actueel

Baggeraar Van Oord naar Indonesië

Jeroen Jansen 4 april 2014

Baggeraar Van Oord heeft een opdracht van ruim 50 miljoen euro gekregen in Indonesië. Het bedrijf gaat een toegangskanaal tot de haven van Surabaya verbreden en verdiepen. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Van Oord gaat vanaf mei 2014 het bestaande kanaal verbreden tot 150 meter en verdiepen tot 13 meter. Daarvoor moet ruim 10 miljoen kubieke meter slib worden verwijderd. Ook moeten één of twee scheepswrakken worden weggehaald. Het baggerbedrijf zal ook twee jaar het onderhoud voor zijn rekening nemen.

Het contract is getekend tijdens de watermissie naar Indonesië onder leiding van Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. Eerder deze week werd een groot Nederlands-Indonesisch plan gepresenteerd om de Indonesische hoofdstad Jakarta tegen het water te beschermen. Daarmee zijn miljarden gemoeid.

Van Oord spreekt van een ,,mooi resultaat'' voor het bedrijf als afsluiting van de missie. Het bedrijf ziet veel perspectief in Indonesië en noemt het groeipotentieel van Surabaya ,,indrukwekkend''.

In november sleepte Van Oord ook al een opdracht binnen in Surabaya; een belangrijke havenstad op Java en de tweede stad van Indonesië. Toen ging het om een klus voor landaanwinning in de haven van 20 miljoen. Van Oord heeft overigens een lange geschiedenis in de haven van Jakarta. Sinds 1911 legde het onder meer kademuren aan.

Het Rotterdamse bedrijf is inmiddels behoorlijk actief in Indonesië. In Jakarta is Van Oord in 2013 begonnen met de aanleg van een grote containerhaven. De baggeraar is ook betrokken bij de aanleg van een poldereiland, bestemd voor de uitbreiding van de stad Jakarta.