Nieuws Actueel

Baking Friends in Enschede waarschuwt ondernemers voor Groupon

Van onze redactie 14 juli 2015

Baking Friends Martin Schulz Emiel Muijderman

De ondernemers hadden dat zo niet begrepen van de Groupon-adviseur die hen in juni bezocht. De opbrengst zou voor Baking Friends weliswaar minimaal zijn, maar dat namen ze op de koop toe om via de Grouponactie nieuwe klanten naar de zaak te kunnen halen.

VerliesVolgens de ondernemers zou de klant voor het hamburgermenu 12,50 euro betalen. "Later bleek dat de 12,50 euro bedoeld was om de waarde van het menu aan te geven. Daar ging voor de Grouponklanten 40 procent korting van af. Die konden voor 7,50 euro het hamburgermenu krijgen. Daar moest de commissie voor Groupon ook nog af, waardoor er veel te weinig overbleef om een hamburgermenu te leveren zonder er verlies op te lijden."

‘Bedrogen’Toen uit de eerste afrekening bleek dat er geld bij moest, weigerden ze met onmiddellijke ingang nog Groupons te verzilveren. Op Facebook en hun site leggen ze uit waarom ze tot deze stap zijn gekomen. "Wij nemen geen Groupons meer in, omdat wij er verlies op lijden. Een beetje gek nietwaar, om alles zomaar te schenken. Wij gaan dit met Groupon aanvechten en dus tot nader order nemen wij geen Groupon vouchers meer aan. Google maar eens rond en u ziet dat wij niet de enige zijn die bedrogen zijn."

Klanten hebben begrip Het is bepaald geen leuke verrassing als je met je mooie voordelige Grouponnetje een hamburgermenu wilt komen eten. "Maar we kunnen niet anders. De klanten hebben er begrip voor", zegt het horecaduo. De voordeelactie had een half jaar moeten duren.

Verplicht tot geheimhoudingGroupon is minder te spreken over de actie van Baking Friends. De onderneming heeft de Enschedeërs op 8 juli gesommeerd om de belastende berichten te verwijderen. Bovendien hadden ze geen enkele mededeling naar buiten mogen doen over de Grouponactie. "De door u ondertekende samenwerkingsovereenkomst verplicht tot geheimhouding", schrijft Groupon.

Andere ondernemers waarschuwen "Wij laten ons niet door Groupon bedreigen. Wij willen ons verhaal vertellen om andere ondernemers te waarschuwen. Kijk goed waar je aan begint", zegt Hans van der Wall.

Weerstand Lilian Doets van Groupon zegt dat er verschillende pogingen zijn ondernomen om over de situatie in gesprek te komen, maar dat dat aan de kant van de Enschedeërs op een muur van weerstand stuitte. "Voor ons was het moeilijk om met hen te communiceren. We hebben er alles aan gedaan om een oplossing te vinden. Wij hebben de afspraken in het contract netjes opgevolgd. Het is heel vervelend dat aan hun kant een misverstand is ontstaan."

Verbaasd"We zijn verbaasd dat de zaak zo is geëscaleerd. Heel jammer. We zijn nog voor ondertekening met de eigenaar door het contract heen gelopen. Het was allemaal prima. Ze deden ook gewoon mee. Er zijn enkele tientallen vouchers verzilverd, dus is het logisch dat ze van alles op de hoogte waren."

Klanten die een niet meer in te wisselen Groupon hebben, zijn geïnformeerd dat ze hun geld automatisch terugkrijgen. Baking Friends schat het aantal nog te verzilveren Groupons op tachtig.

Foto: Emiel Muijderman