Nieuws Actueel

Bakker Eric van Otten uit Twente opent bakkerijen voor de allerarmsten in Zuid-Afrika en Armenië

Van onze redactie 21 oktober 2015

Ericvan Otten Lenneke Lingmont
Met The Breadhouse stichtte hij in achterliggende jaren met tweedehands ovens en machines al twee bakkerijen voor de allerarmsten in Zuid-Afrika en vijf in Armenië. "Ik zag op tv een documentaire over dat land met mensen die bij 35 graden vorst in huizen zonder ramen woonden. Dat raakte me."

Een operatiekamer in een zeecontainerVoor de inrichting van de containerbakkerij gaan ze kijken bij Rolof Mulder uit Apeldoorn. Hij is de bedenker van de 'hospitainer', een operatiekamer in een zeecontainer. De financiering van de eerste bakkerij in een zeecontainer - kosten ruim 60.000 euro - moet via giften worden gerealiseerd. "Dat gaat wel goed komen", zegt Van Otten.

"Het geloof was wat verwaterd"Het levensverhaal van de bakker, die in Twente vier bakkerijen met 70 medewerkers bestiert, is bijzonder. Van Otten vertelt hoe hij katholiek werd opgevoed, en na zijn trouwen eigenlijk alleen nog met Kerstmis en Pasen in de kerk kwam. "Het geloof was wat verwaterd. Zonder dat ik me daar schuldig over voelde of er last van had, trouwens. Het ging gewoon zo."

Leven volledig op de kopEen reeks mystieke gebeurtenissen - hij spreekt zelf over 'verschijningen' en 'niet te verklaren toevalligheden' - zette Van Ottens leven tien jaar geleden volledig op de kop. En dat van zijn kameraad, tegelzetter Bennie Schuurman uit Rijssen, er bij. Het duo reisde in 2005 naar Zuid-Afrika om daar te onderzoeken of er geld viel te verdienen met import van natuursteen. "Een directielid van de bank tipte Bennie daarover. Hij vroeg mij om mee te gaan. Ik kreeg dollartekens in de ogen en zag al een mooie bijverdienste naast de bakkerijen in het verschiet", kijkt Van Otten terug.

"Ik werd er bang van""Twee maanden voor ons vertrek had ik een eerste, niet te verklaren ervaring. Ik werd 's nachts wakker en zag bij de deur van de slaapkamer een helder licht. Ik werd er bang van, kon het niet plaatsen. Onze zakenrelatie in Zuid-Afrika nodigde ons uit bij hem te komen eten. Het is daar de gewoonte dat de mensen voor de maaltijd rond de tafel gaan staan, elkaar de hand geven en bidden. Ik werd plotseling heel emotioneel, ook Bennie had de tranen in de ogen", zegt Van Otten.

Nog twee niet te verklaren ontmoetingenHij raakte er van 'in de war', zoals hij zelf zegt. "Later waren er nog twee niet te verklaren ontmoetingen. Onder andere met een bewaker, die uit het niets verscheen en naast ons kwam lopen op een bospad. Hij vertelde dat hij meeliep omdat jongens die we in de verte zagen ons wilden beroven. Toen we bij ons hotel waren, was die man plotseling van het één op het andere moment verdwenen. Het zijn dingen die je pas gelooft als je ze zelf hebt meegemaakt."

"Ik stond in vuur en vlam"Met Kerst 2005 ziet Eric van Otten definitief het licht als zijn kameraad Bennie hem vertelt van de wonderbaarlijke ontmoeting die hij had op een bouwplaats in Zwolle. "Daar verscheen aan hem een onbekende, die vertelde dat dit alles kwam omdat God met hem aan het werk was. En dat God wilde, dat Bennie stopte met zijn orkestje voor bruiloften en partijen, maar een gospelgroep zou stichten. Ik ben door de knieën gegaan en heb gebeden. Ik stond in vuur en vlam."

Een andere vaderHet was wennen voor zijn omgeving, bekent hij. "Mijn kinderen kregen een andere vader, mijn vrouw een andere man. Zij was blij, maar er waren er ook die niet wisten wat ze er mee aan moesten en me daarom liever uit de weg gingen. Ik snap dat wel, ik had het zelf ook maar raar gevonden."

Foto: Lenneke Lingmont