Nieuws Actueel

Bakker Marcel Stroet heeft grote plannen met oude bioscoop Neede

Van onze redactie 5 november 2015

Twan Stroet Bakkerij Stroet Frans Nikkels

Stroet geeft het ruiterlijk toe: had de oude bioscoop Luxor niet direct naast zijn bakkerij gestaan, dan had hij het pand zeer waarschijnlijk nooit gekocht. Marcel Stroet verwierf het complex drie jaar geleden, eigenlijk zonder vastomlijnd plan. Geheel afbreken was een optie, verbouwen eveneens. Het wordt nu dat laatste.

„Het eerste idee was om er evenementen en workshops te organiseren. Ik ben daarmee begonnen, maar heb mij er flink op verkeken. Een beetje feest duurt tot half twee, dat botst nogal met de werktijden van een bakker. En de workshops hielden we achterin de hal, maar vanaf de straat was er niemand die kon zien dat er binnen iets gebeurde.”

Markthal RotterdamDe voormalige bioscoopruimte bleef dus grotendeels ongebruikt. „Ik dacht: wat nu? Tot ik op tv een programma zag over de nieuwe markthal in Rotterdam. Dat bracht mij op het idee in Neede ook zo’n soort hal in te richten, maar dan kleiner natuurlijk. Ik ben zelfs naar Rotterdam gegaan om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.” In de Maasstad werd de ondernemer meteen enthousiast over de formule van een half open ruimte met detailhandel, waar publiek doorheen loopt.

Vergunningen voor de verbouw van Luxor waren snel rond. „Berkelland was daar gemakkelijk in, de gemeente is al lang blij dat er iets met dit pand gebeurt. En zeker toen bleek dat ik de voorgevel in oude staat wilde herstellen.”

OpengebrokenDe bioscoop wordt binnen geheel opengebroken tot een grote ruimte. Aan de voorzijde komen twee entrees die meestal open blijven, maar indien nodig afgesloten kunnen worden. Bezoekers kunnen aan de zijde van de bloemenzaak op nummer 14 naar binnen, te voet, per fiets of auto, en er aan de kant van de bakkerij weer uit. Op het terrein achter het complex worden een rotonde en parkeerplaatsen aangelegd. Vooral die rotonde is belangrijk, want die biedt klanten de mogelijkheid letterlijk een rondje door de zaak te rijden.

Drive-inoliebollenDaar komt het drive-inaspect om de hoek kijken. „Veel mensen willen op zondagochtend verse broodjes kopen. Dus beginnen wij een drive-inbakkerij. Je rijdt binnen, geeft je bestelling door, en als je wegrijdt is het brood klaar. We zetten er een speciale over voor neer. Eind dit jaar beginnen we er mee. Dan verkopen we nog geen broodjes, maar oliebollen.”Het grootste karwei in de oude bioscoop is nu gaande. Binnen wordt alles weggebroken en gelijksvloers gemaakt. De houten parketvloeren verdwijnen, er komt klinkerbestrating voor in de plaats. „Dat is noodzaak, er rijden straks immers auto’s doorheen.”

De ruimte leent zich volgens Stroet ook voor overdekt parkeren, met plek voor zo’n 25 auto’s. Liever ziet de bakker dat de hal wordt gevuld met marktkramen. „Die kunnen hier in het midden staan”, legt hij uit. Hij verwacht vooral belangstelling van kleine zelfstandigen die geen eigen vestiging hebben. „En dan het liefst zaken die er in Neede niet meer zijn, zoals een kaashandel, poelier of scharenslijper. Ze hoeven hier niet de hele week te staan, een aantal dagen kan natuurlijk ook.”

Feesten en evenementenStroet stelt zich in meer opzichten flexibel op, hij wil de hal namelijk ook gebruiken voor evenementen en besloten feesten. „Denk daarbij aan een overdekte kerstmarkt, een beurs, een concert van de muziekvereniging of een feest van een sportclub. Indien nodig kan de hal aan de voor- en achterzijde afgesloten worden. Maar natuurlijk niet tijdens marktdagen. Dan moet de ruimte open zijn, zodat iedereen kan zien dat er weer iets gebeurt aan de Borculoseweg.”

Foto: Twan Stroet, de zoon van bakker Marcel Stroet, in de te verbouwen bioscoop. (Frans Nikkels)