Nieuws Actueel

Ballast Nedam blinkt uit op rustige beurs

Van onze redactie 31 december 2014

Aan het einde van de ochtend stond de AEX-index 0,5 procent in de plus op 423,66 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 635,68 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,3 en 0,7 procent.

Ballast Nedam was de grote uitblinker aan het Damrak met een koerswinst van 26 procent. De bouwer liet weten dat diverse partijen de mogelijkheden voor een fusie of overname onderzoeken en dat die opties serieus in beraad worden genomen. Ballast Nedam kampt met flinke verliezen door de moeilijke marktomstandigheden en tegenvallers bij grote projecten.

Fugro

In de AEX hoorde Fugro bij de koplopers, met een plus van 1,7 procent. De bodemonderzoeker wist een akkoord te sluiten met kredietverstrekkers, waardoor de financiële eisen die aan het bedrijf worden gesteld tijdelijk wat worden versoepeld. Daarmee was er eindelijk sprake van wat goed nieuws voor beleggers, die dit jaar ruim 60 procent van de beurswaarde van Fugro zagen verdampen.

Verder was Altice opnieuw in trek, getuige de koerswinst van 1,8 procent. De Franse kabelexploitant zag zijn beurswaarde sinds de introductie aan het Damrak eind januari ruimschoots verdubbelen. Daarmee boekte Altice de grootste koerswinst van de 25 fondsen die momenteel deel uitmaken van de AEX.

ASML

ASML is de grootste winnaar van de bedrijven die heel 2014 in de hoofdindex waren opgenomen. Woensdag werd de chipmachinefabrikant nog eens ruim 1 procent meer waard.

De beurzen in Amsterdam en Parijs sluiten woensdag om 14.05 uur, in Londen wordt de handel om 13.30 uur (Nederlandse tijd) gestaakt. In Frankfurt wordt woensdag niet gehandeld. In New York wordt later op de dag nog een volledige handelssessie afgewerkt.

Olie

De olieprijs zakte verder. De prijs van een vat Brentolie daalde met 2,6 procent naar 56,41 dollar. Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 53,27 dollar per vat.

De euro werd voor 1,2160 dollar verhandeld, tegen 1,2170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.