Nieuws Actueel

Ballast Nedam onderuit op beurs

Lotte Grimberg 6 oktober 2014

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is maandagochtend licht hoger geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met kleine winsten. Ballast Nedam ging echter fors onderuit na een winstalarm van het bouwbedrijf.

KlomDe AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 413,06 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 586,63 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. In Frankfurt, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, maakte de DAX een inhaalslag en klom 1,3 procent.

BeurswaardeIn Amsterdam stonden de bouwbedrijven onder druk. In de MidKap stond BAM onderaan met een verlies van ruim 4 procent na berichten over een mogelijke nieuwe miljoenenclaim tegen een Britse dochter van het concern. Ballast Nedam raakte meer dan 14 procent aan beurswaarde kwijt. De bouwer gaf wederom een winstwaarschuwing vanwege aanhoudende kostenoverschrijdingen bij het project A15 Maasvlakte-Vaanplein.

DalerGrootste stijger in de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een winst van 1,9 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM volgde met een plus van meer dan 1 procent na een adviesverhoging door Liberum. Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto was de grootste daler met een min van 0,4 procent.

PilotenAir France-KLM zakte ruim 1 procent in de MidKap. De kosten voor luchtvaartmaatschappij Air France als gevolg van de 2 weken durende staking van haar piloten kunnen volgens persbureau Reuters aanzienlijk hoger uitvallen dan het Franse bedrijf tot dusver zelf heeft aangegeven. Ook verlaagde Citi het advies voor de luchtvaartcombinatie.

Walt DisneyIn Parijs maakte Euro Disney een koersval van ruim 19 procent. De beursgenoteerde onderneming van Disneyland Parijs is een financieel reddingsplan ter waarde van 1 miljard euro overeengekomen met dank aan grootaandeelhouder Walt Disney.

BeurshandelDe euro was maandagochtend 1,2536 dollar waard, tegen 1,2513 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 90,08 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 92,43 dollar per vat.