Nieuws Actueel

Ballast Nedam wankelt

Rik Nizet 18 maart 2015

Ballast nedam vlag 335

Ballast Nedam verkeert nog steeds in zeer zwaar weer. Het bedrijf stelde woensdag zijn verwachting voor het resultaat in 2014 naar beneden bij, door verdere kostenoverschrijdingen bij belangrijke projecten.

Eind november vorig jaar maakte Ballast Nedam bekend over geheel 2014 een negatief operationeel resultaat van 35 miljoen tot 45 miljoen euro te verwachten. Dat resultaat zal nu "materieel lager'' zijn, aldus het bedrijf zonder een concreet bedrag te noemen.

TunnelinstallatiesDeze bijstelling volgt na verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht. Bij het project A15 zijn de kostenoverschrijdingen "verslechterd'' en bij het A2-project heeft de verdere uitwerking van het ontwerp van de verkeerstechnische tunnelinstallaties geleid tot fors hogere kosten.

Het bouwbedrijf voorziet dat de verslechtering van het resultaat zal leiden tot een aanmerkelijk lagere solvabiliteit eind 2014 dan de eerder verwachte 10 procent. De banken van Ballast Nedam, ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland, hebben de voortdurende beschikbaarheid van kredietfaciliteiten bevestigd.

Wel is de onderneming met zijn banken in gesprek over een aanpassing van de financiering voor de langere termijn. Die gesprekken verlopen volgens Ballast Nedam in een ,,constructieve sfeer''.

Ballast Nedam stelde woendag de presentatie van de jaarcijfers, die op de rol stond voor vrijdag 27 maart, uit tot vrijdag 24 april. Dat komt omdat er nog geen goedkeurende verklaring is van de accountant over de projectresultaten rondom de A15.