Nieuws Actueel

Ballen Piri Sport uit Enschede gaan hele wereld over

Van onze redactie 5 november 2015

Handbal Piri Sport

De laatste tests zijn aan de gang. Zodra deze zijn afgerond gaan de officiële wedstrijdballen naar Denemarken toe. „De ballen worden in het verre oosten gemaakt, omdat daar fabrieken staan die gespecialiseerd zijn in het maken van ballen”, legt directeur Alexander Mulder uit. De ballen voor de WK in Denemarken komen uit een Vietnamese fabriek.

MoltonPartner van Piri Sport is het Japanse bedrijf Molton. Samen met dit bedrijf ontwikkelen zij de handbal. Het lijkt simpel om een bal te ontwerpen, want alle ballen zijn rond. Toch komt er meer bij kijken volgens Mulder. „Van de sporters krijgen wij feedback. Voor een handbal is het belangrijk dat de bal voldoende grip geeft, omdat de sporters met zwetende handen de bal moeten vasthouden”, verklaart Mulder. „Ook is het essentieel dat de bal goed stuitert.” Daarnaast moet de bal aan de formele eisen voldoen van de Internationale Handbalbond. Het verschil zit volgens Mulder in de vrije keus voor het materiaal dat wordt gebruikt voor de productie van de ballen, waardoor de bal goed in de hand ligt.

480 ballenHet bedrijf gevestigd aan Het Lentfert, pompt nu de ballen op. Als blijkt dat de druk gelijk blijft, gaan de ballen naar Denemarken. In totaal gaan 480 ballen inclusief Deense landskleuren en het logo van Piri Sports richting het noorden. Binnenkort krijgt het Nationale Damesteam de eerste 20 ballen. De groothandel bestaat inmiddels 48 jaar in Enschede en is naar eigen zeggen de oudste sportgroothandelaar en importeur van Nederland.