Nieuws Actueel

BAM lijdt verlies

Van onze redactie 18 mei 2015

Bam anp

Het gecorrigeerde resultaat voor belastingen, waar herstructureringskosten en bijzondere waardeverminderingen buiten beschouwing blijven, kwam uit op 14,1 miljoen euro negatief. Een jaar eerder was dat nog een plus van 5,2 procent. BAM handhaaft de verwachting dat dit resultaat over het hele jaar hoger is dan de winst van 62,2 miljoen euro in 2014.

BAM had, vooral in Nederland, last van „aanhoudende uitdagingen” bij het afronden van oudere projecten en van nog altijd te hoge kosten. Bij de zogeheten operationele sectoren bouw en techniek en infra bood de sterkere Britse pond nog enigszins tegenwicht. De activiteiten in het Verenigd Koninkrijk namen het gros van de groei van het orderboek voor hun rekening. In Nederland was de omzet in bouw en techniek vlak, terwijl bij de infra-tak sprak was van een lichte daling.

Bij de 'investeringssectoren' vastgoed en pps werden in tegenstelling tot het eerste kwartaal van 2014 geen boekwinsten gerealiseerd. Wel steeg het aantal verkochte woningen, van 444 naar 496 stuks. Het aandeel dat hiervan naar particulieren ging, steeg „aanzienlijk” tot 85 procent.

Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei vol vertrouwen vooruit te kijken maar tegelijkertijd voorzichtig te zijn. „De marktomstandigheden zijn wisselend, maarover het algemeen positiever dan een jaar geleden, hetgeen tot uiting komt in de groei en verbeterende kwaliteit van onze orderportefeuille.” BAM had aan het eind van het eerste kwartaal een werkvoorraad ter waarde van 11 miljard euro, 700 miljoen euro meer dan een jaar eerder.