Nieuws Actueel

BAM renoveert riolering Londen

Bram de Vrind 24 augustus 2015

Het Nederlandse bouwbedrijf BAM gaat samen met Balfour Beatty en Morgan Sindall het rioleringssysteem van Londen renoveren. De klus, waarmee 416 miljoen pond (567 miljoen euro) is gemoeid, moet er voor zorgen dat het afvalwater niet langer in tijden van nood in de Thames wordt gedumpt.

Balfour Beatty maakte maandag bekend dat het trio een sectie van 6 kilometer voor zijn rekening neemt aan de westkant van de 25 kilometer lange 'Thames Tideway Tunnel'. De drie bouwers verdelen de opdrachtsom gelijkmatig. Met de aanleg van het gehele 'superriool' is in totaal 4,2 miljard pond gemoeid.

Volgens BAM stroomt jaarlijks 39 miljoen ton onbehandeld regenwater de Thames in. Toen het huidige stelsel 150 jaar geleden werd gebouwd, kwam het jaarlijks een à twee keer voor dat rioolwater in de rivier werd gedumpt. Door de enorme groei van de stad gebeurt dat nu minstens een keer per week. Doorgaans zit het huidige riool na een bescheiden regenbui al aan zijn capaciteit.

Het project voor BAM, Balfour Beatty en Morgan Sindall heeft een looptijd van zeven jaar en begint naar verwachting in 2016.