Nieuws Actueel

BAM ziet vastgoed verder zakken

Bram de Vrind 19 februari 2015

BAM heeft vorig jaar opnieuw afgeschreven op zijn Nederlandse vastgoedactiviteiten. Ook boekte het bedrijf af op opdrachten voor de aanleg van twee tolwegen in Ierland. Dat maakte het grootste bouwbedrijf van Nederland donderdag bekend.BAM boekte in totaal bijna 116 miljoen euro af, waarvan ruim 93 miljoen euro betrekking had op grond voor woningbouw in Nederland. De afschrijving in Ierland bedroeg 21 miljoen euro. In 2013 werd in totaal 30 miljoen euro afgeschreven, voornamelijk op winkelvastgoed.

De resultaten van BAM stonden ook onder druk door kosten van een herstructureringsprogramma, dat vanaf volgend jaar een jaarlijkse kostenbesparing van 100 miljoen euro moet opleveren. Dit jaar brengen die ingrepen naar verwachting 30 miljoen euro aan kosten met zich mee.

BAM leed een nettoverlies van 108,2 miljoen euro, tegen een winst van 46,2 miljoen euro in 2013. De omzet steeg met 4 procent tot ruim 7,3 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat het resultaat voor belastingen dit jaar hoger uit zal komen dan de 62,2 miljoen euro over 2014. Vanwege het verlies in 2014 wordt over dat jaar geen dividend uitgekeerd.

Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden draaiden de zogeheten investeringssectoren vastgoed en pps (publiek-private samenwerking) goed en zat de pijn bij de uitvoerende onderdelen bouw & techniek en infra. BAM werd daar nog altijd achtervolgd door lage marges op projecten die jaren geleden werden aangenomen en een onderdekking van de algemene kosten in Nederland.

De orderportefeuille steeg, vooral dankzij het sterkere Britse pond, met 300 miljoen euro tot 10,3 miljard euro. In Nederland daalde de werkvoorraad.

BAM maakte tegelijkertijd met de resultaten bekend dat het drie commissarissen wil herbenoemen. De aandeelhouders kunnen zich 22 april uitspreken over een nieuwe termijn voor oud-bestuursvoorzitter van DSM Peter Elverding, voormalig topman van Fugro Klaas Wester en Carla Mahieu, die bij Aegon de scepter zwaait over personeelszaken.