Nieuws Actueel

Banen in regio liggen in sommige gevallen voor het oprapen

Van onze redactie 20 oktober 2015

UWV anp

Techniek

De technische beroepen op middelbaar niveau lenen zich het best om via een gerichte, aanvullende opleiding de kans op een baan te vergroten, aldus UWV. Dat biedt perspectief voor de 4.300 Twentse werkzoekenden met een technische mbo-opleiding. „Daartoe behoren ongetwijfeld interessante kandidaten voor een korte omscholing naar de technische krapteberoepen.”In deze sector zijn er met name in de werktuigbouw, elektrotechniek en chemische techniek te weinig mensen. Er is een tekort aan onder andere monteurs, plaatwerkers, CNC-verspaners, gespecialiseerde lassers en operators voor de voedingsmiddelenindustrie. Vaak is daarbij vereist dat ze computergestuurde technieken beheersen. Op hoger en wetenschappelijk niveau zitten technische bedrijven te springen om onder andere calculators en ontwerpers industriële automatisering.

Gerichte scholing

Het UWV ziet ook voor bijvoorbeeld zelfstandig werkende koks, gastheren en -vrouwen in de horeca en callcentermedewerkers kansen op werk na een gerichte scholing. In het onderwijs zijn vooral docenten wiskunde en technische vakken moeilijk te vinden. De oplossing wordt vaak gezocht in het aannemen van mensen die nog niet bevoegd zijn. „Met name bij technische vakken in het mbo worden mensen zonder bevoegdheid, maar met kennis van het vak, in staat gesteld een opleiding te volgen terwijl ze al wel voor de klas staan.”

Mismatch

In de ICT tekent zich een duidelijke mismatch af: veel werkzoekenden zijn middelbaar opgeleid, terwijl er juist vraag is naar hogeropgeleide programmeurs, veiligheidsspecialisten en architecten technische infrastructuur. De zorg heeft te maken met een krimp van het aantal banen. Dat treft vooral de laagste beroepsniveaus. Als het gaat om specialistische functies, zoals wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen voor intensive care en spoedeisende hulp en medisch specialisten, zijn er in de zorg ook moeilijk vervulbare vacatures. In de bouw signaleert UWV weer een toenemende vraag naar metselaars en timmerlieden.