Nieuws Actueel

Banencijfer VS zet beurzen op winst

Van onze redactie 6 november 2015

Image 5414224

Een kwartier na de opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX-index 1,2 procent in de plus op 472,29 punten. De MidKap steeg 1,8 procent naar 702,10 punten. De beurzen Londen en Parijs wonnen 0,5 en 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt steeg 1,4 procent.

Tijdens de middaghandel werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen werd voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS voor het eerst sinds 2006 te verhogen. Mede daardoor was de reactie op het banencijfer op de beurzen in New York gematigder dan in Europa.

AEX

De cijfers hadden een sterk effect op de koers van de euro, die met 1,0730 dollar het laagste peil bereikte sinds eind april. Eerder op de dag was de Europese munt nog bijna 1,09 dollar waard. De sterke daling hangt samen met het vooruitzicht van een hogere rente in de VS.

De AEX werd aangevoerd door tankopslagbedrijf Vopak, wiens kwartaalcijfers werden beloond met een koerswinst van 4 procent. Ook Aegon en ING deden het goed, met winsten van circa 3,5 procent.

Aperam won 18,5 procent in de MidKap. De kwartaalprestaties van de roestvrijstaalproducent werden door analisten omschreven als ,,goed in uitdagende omstandigheden''. Ook gaat de onderneming het dividend voortaan per kwartaal uitkeren.

Olie

ArcelorMittal, de voormalige eigenaar van Aperam, noteerde nagenoeg onveranderd in de AEX, ondanks een winstalarm en de aankondiging dat het dividend wordt opgeschort. Het aandeel van 's werelds grootste staalproducent is in de afgelopen weken echter al flink gedaald.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 44,88 dollar. Brentolie was met 48 dollar per vat nagenoeg even duur als een dag eerder.