Nieuws Actueel

Banengroei VS neemt af

Caroline Spilt 2 juli 2015

Banen vs groot

De werkgelegenheid in de Amerikaanse economie is vorige maand minder sterk gegroeid dan in mei. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekend.

In juni werden per saldo 223.000 nieuwe banen gecreëerd in 's werelds grootste economie. Dat waren er 10.000 minder dan economen gemiddeld voorspelden. Uit een nieuwe raming bleek verder dat er in mei 254.000 banen bijkwamen. Voor die maand werd eerder de aanwas van 280.000 arbeidsplaatsen gemeld.

WerkloosheidDe werkloosheid in de VS zakte vorige maand van 5,5 naar 5,3 procent van de beroepsbevolking. Hier werd gerekend op een afname tot 5,4 procent.

Niet alleen positiefDe daling van de werkloosheid is niet alleen een positief teken. Het weerspiegelt ook de afname van het aantal mensen dat actief zoekt naar een baan. Wie geen werk heeft en er ook niet actief naar zoekt, wordt niet meegeteld in het werkloosheidscijfer. De participatiegraad, het deel van de beroepsbevolking dat echt deelneemt aan de arbeidsmarkt, zakte vorige maand naar het laagste peil sinds 1977.

Het ministerie maakte verder bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week met 10.000 is toegenomen ten opzichte van de voorgaande week, tot 281.000. Hier werd een minieme afname voorspeld.