Nieuws Actueel

Bank dupeert ondernemer fors

Rik Nizet 14 april 2014

Ondernemers lopen jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's mis, omdat banken pinbetalingen van consumenten in de weekenden en tijdens feestdagen niet kunnen verwerken, meldt De Telegraaf.

Europese afspraken zorgen dat bedrijven hun geld soms pas dagen later krijgen. Winkeliers lopen daardoor rente-inkomsten mis. "Ondernemers kunnen na het weekend vaak geen rekeningen betalen, omdat het geld vaak nog niet is bijgeschreven op hun bankrekening", aldus voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland.

PaasweekendJaarlijks moeten winkeliers volgens Meerman 110 dagen wachten op hun geld. Dat ondernemers aankomend paasweekend bijna 5 dagen moeten wachten op hun geld, noemt hij onbegrijpelijk. Betaalvereniging Nederland zitten in mei met banken en belanghebbenden rond de tafel om het probleem te bespreken.500 miljoen euro"Als iemand donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven'', aldus Meerman. "De bank zit dus dagenlang op dat geld. En dan praat je in zo'n paasweekend wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels pas dagen later kunnen beschikken.''

SponsorenDe situatie is volgens hem niet langer houdbaar. Winkeliers hebben het geld hard nodig. "Wij zijn er niet om de banken te sponsoren. Banken zijn dienstverleners die ons moeten faciliteren."

De oplossing schuilt volgens hem eenvoudig in een knopje dat de banken moeten "aanzetten'' in plaats van "uitzetten''. Meerman vindt dat de politiek moet ingrijpen als de banken dat niet willen.

Betaalvereniging NederlandBetaalvereniging Nederland erkent het probleem en werkt samen met andere betrokken partijen aan een nationale oplossing, zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn. Hij zegt dat het probleem wordt veroorzaakt door Europese afspraken. Door de verschillende belangen van de eurolanden zit een Europese oplossing op korte termijn er niet in. Daarom wordt gekeken naar een oplossing voor Nederland.

Boudewijn verwacht dat een werkgroep hiertoe in mei een voorstel op tafel kan leggen. De partijen verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), onder andere banken, overheid, detailhandel en consumentenorganisaties, moeten daar dan mee instemmen. "Een eerste stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om iedere maandag de pinbetalingen eerst op de rekening van de winkelier te zetten en dat zijn leverancier pas daarna incasseert'', aldus Boudewijn.